7 izgalmas tény, amit nem tudtál a tehenekről

03 ápr. 2015 Vaskor Máté

A tehenek rendkívül intelligens és érzékeny állatok, hatalmas tömegük ellenére pedig sosem bántanak senkit.

A jószágokat világszerte tenyésztik húsuk és tejük miatt, ahol kegyetlen és embertelen körülmények között tartják őket. Valódi természetük ugyanakkor jóval eltér a tejtermelő és szarvasmarhatenyészetekben élő példányokétól.

Ha még soha nem tartottál vagy egyáltalán nem is találkoztál tehenekkel, akkor bemutatunk hét érdekes tényt, amit valószínűleg nem tudtál róluk. Ha nem hiszed, járj utána!

1. Ugrálnak örömükben

tehen

Amikor a tehenek boldogok önfeledten szaladgálnak és ugrálnak a levegőben az izgatottságtól. Az interneten rengeteg olyan felvételt találni, melyeken az istállókban őrzött jószágok extázisban ünneplik, ha kiengedik őket a mezőre.

2. Büszkék, ha megoldanak egy problémát

tehen1

A tehenek gondolkodó állatok és képesek komplex feladatok megoldására. Kutatások szerint egy-egy sikerélménynél jobban ver a szívük. Ebben abszolút nem különböznek az emberektől.

3. Húsz évig is elélnek

tehen2

Bár az ipari állatok gyakran öt évnél sem élnek tovább, a természetben akár a húsz esztendős kort is megélhetik. A tejiparban nagyon intenzíven használják őket, szervezetük pedig nem bírja a nagy terhelést, létfontosságú szerveik ezért hamar romlanak. Amikor már tejet nem termelnek, levágják őket.

4. Kiváló az arcmemóriájuk

tehen3

Szinte mindenre emlékeznek, így a velük foglalkozó gazdákat is felismerik. Van, hogy a látogatókat hat hónap elteltével is felismerik és abszolút nem félnek tőlük.

5. Három évig gondozzák borjaikat

tehen4

Amikor a lehetőségek adottak, hosszú ideig ápolják kicsinyeiket. Rendkívül erős anyai kötődésük van és ők az állatvilág egyik legjobb szülői.

6. Gyászolják szeretteiket

tehen5

Gyakori, hogy a tehenek nyilvánvaló jeleit mutatják bánatuknak. Ha borjaikat elveszik tőlük, órákon át sírnak és sikoltoznak, és napokon át változó a viselkedésük. Kilométereket is gyalogolhatnak kicsinyeiket keresve.

7. Szeretik, ha ölelgetik őket

tehen6

Aki járt már farmon, tudja, hogy a tehenek rendkívül szeretetteljes állatok. Amelyekkel rosszul bántak, hamar megbocsátanak és újra bízni tudnak az emberben. Imádnak a napsütésben feküdni, miközben valaki simogatja, ölelgeti őket. Imádnak a figyelem központjában lenni.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek