6 érvünk van arra, hogy miért együnk tojást
A tojás, mint étel körül, a lehető leghevesebb viták folynak évtizedek óta a táplálkozás szakértők körében, egyesek a tökéletes ételt látják benne és, másokat még a tojásevés gondolatától is rosszul van. Ők a koszorúér-elzáródás és a koleszterin ördögi bombáját látják benne.
Az igazság, mint általában, valahol a kettő között van.
Tény, hogy a táplálkozás egészségügyi kutatások azt mutatták ki, hogy a fehérje és sárgája nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, nyomelemeket (pl. cink és jód) és más fontos tápanyagokat is (omega-3 zsírsav). Tény továbbá az is, hogy egy alacsony (72 kalóriaszámú) "csomagolásban" őrzi és tálalja mindezt.
Azt hogy finom, és könnyű elkészíteni, már meg sem említem.
Tehát itt az ideje átgondolni a tojáshoz fűződő előítéleteinket, és újra bevenni a menübe a tojást.
Ezért együnk tojást
Építi-védi az izomrendszert
A tojás a természet egyik legjobb táplálékforrása, mondhatni izomvédő fehérje egy alacsony kalóriatartalmú csomagolásban. A tojás B12 tartalma segíti az izmok összehúzódását, szinte kötelező a lelkes kertészeknek! Érdemes tudni, hogy a tojásfehérjeport táplálék-kiegészítőként használják a világ talán legmegterhelőbb sportját űző strongman-ek (erős emberek) is, és ez sokat elárul a tojás hasznáról is.
Rákmegelőző hatás
Azoknál a nőknél, akik több kolint (lipotrop, tehát a zsír feldolgozásért felelős anyag) fogyasztanak (ez pedig megtalálható a tojásban), 24 százalékkal, kisebb valószínűséggel alakul ki mellrák, állítja egy friss tanulmány. Egy L-es tojás mintegy 30 százalékát tartalmazza a javasolt napi kolin fogyasztásnak.
Bónusz tipp: A legtöbb kolin koncentrálódik a sárgájában, így azt is üssük bele a rántottába.
Agyserkentő hatás
A kolinból képződik az acetilkolin, amely az idegrendszer ingerület átviteléért felelős. A szervezetből gyorsan kiürül, tartós hiánya (szélsőséges esetben) Alzheimer-kórhoz vezethet.
Bónusz tipp: ha termelői tojást, netán biotojást vásárolunk, akkor azt mindenképp elmondhatjuk, hogy az ilyen háztájiban élő tyúkok a természetes tartásukból fakadóan nagy mennyiségű E-vitamint és omega-3 zsírsavat vesznek magukhoz, majd ezt át is adják nekünk, tojásba "csomagolva".
Látásjavító, -óvó hatás
A tojás gazdag forrása a luteinnek és a zeaxantin (a látásunkért, fényérzékelésünkért felelős anyagok) nevű anyagnak, ezáltal segít elhárítani a makula-degenerációt (az öregkori látás romlás legfőbb kiváltó oka) és a szürke hályogot. Tehát, ahogy már mondtam, üssünk össze egy rántottát (na jó, legyen főtt tojás).
Bónusz tipp: a kelkáposzta és a spenót is bírnak hasonló hatással. Spenótos rántotta? Ilyen formán talán nem, de spenót tükörtojással jó választás lehet.
Segít a fogyásban
Ennek egyszerű a magyarázata: úgy tudja bevinni a nagy mennyiségű, jó minőségű fehérjét, hogy közben minimális marad a kalóriabevitel. Kivéve persze, ha kolbászos-szalonnás rántotta a beviteli forrás.
És a grátisz
Ha odafigyelünk arra, hogy milyen tojást veszünk, és hogy honnan, azzal más, közvetett hatást is tudunk gyakorolni környezetünkre. Egyrészt erősítjük vásárlásunkkal a helyi termelőket (akik pénzüket esetleg pont a mi termékünkre fogják költeni). Másrészt a helyi termelők nagy valószínűséggel nem a tojóhibrideket tartanak,tehát egy kicsit mi is hozzájárulunk az őshonos fajták fennmaradásához és a fajtaválaszték megmaradásáért.
Forrás:care2.com