6 érv, miért fogyasszunk extra szűz olivaolajat

29 ápr. 2015 Maruzs Gergely

Már Hippokratész, a modern orvostudomány szellemi atyja is azt mondta, „Gyógyszered legyen az ételed, és ételed legyen a gyógyszered”. Ehhez nem is tudunk mit hozzáfűzni.

olivaTalán mégis annyit, hogy az olivaolaj fogyasztása sem újkeletű. A görögök, az olaszok, és számos más nép fogyasztja évezredek óta ezt a rendkívül egészséges olajat, mely a mediterrán konyha egyik fő jellegzetessége. Talán nem véletlen. De nézzük az érveket.

Az extra szűz olívaolaj védi a szervezetet

Az olíva olaj az egyik legjobb természetes forrása az telítetlen zsírsavaknak, magas az antioxidáns tartalma, de ez még nem minden. 

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy képes a szervezetben található rákos daganatok fejlődésének lassítására, pl. az emésztő szervekben.  Úgy tűnik, az olaj gátolja bizonyos fehérjék beépülését, amelyekre a rákos sejteknek szüksége van ahhoz, hogy nőjön. Az olívaolaj a DNS-ünket is védi a rákos sejtek által okozott károktól.

Erősíti az immunrendszert

Ahogy már említettük, tele van antioxidánsokkal, így erősíti az immunrendszert, így segít jobban ellenállni a fertőzésekkel szemben.

Védi a szívet

Egy vizsgálat során kimutatták, hogy azok, akik rendszeresen használják az olívaolajt akár sütés akár csak mártásokba, öntetekbe, köztük 41 százalékkal volt alacsonyabb a szívinfarktus kockázata azokhoz képest, akik soha nem használtak olívaolajat az étkezéshez. Ez annak köszönhető, hogy az olívaolaj olyan polifenolokat tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni az emberi szervezet szív-és érrendszerét. Ezenkívül segít megőrizni a LDL-koleszterint (a „rossz” koleszterint) az egészséges tartományon belül.

Csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát

Az egyik tudományos folyóiratban, a Toxicology and Applied Pharmacology-ban megjelent cikk többek között azt taglalja, hogy az olívaolaj oleocanthal tartalma megakadályozza a béta-amiloid fehérje felszaporodását (ez felelős, többek közt, az Alzheimer kialakulásáéért), így a szinapszisok továbbra is szabadon áramolhatnak az emlékezésért felelős hippokampusz felé.

Segít a fogyásban

Szintén tudományos kutatások bizonyítják, hogy növeli a zsír oxidációját lenyelés után. Ez azt jelenti, hogy ha az elfogyasztjuk az olívaolajat, nagyobb mértékben oxidálódik a zsír, több energiát nyer ki belőle a szervezet, kevesebb épül be a tartalékba.

Gyulladás és fájdalom csökkentő

A tudósok az Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában felfedezték, hogy az olívaolaj számos hasznos egészségügyi hatása mellett, képes arra, hogy segítsen csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást.

oliva2

Néhány jó tanács:

-          gazdag, mély zöld árnyalatú az ideális ( nézzünk körül, minőséget vásároljunk)

-          hidegen sajtolási eljárással készültet keressünk

-          ha sütéshez használjuk, elég a szűz olívaolaj, nem kell az extra szűz (ár-érték arány)

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek