6 érv, miért fogyasszunk extra szűz olivaolajat
Már Hippokratész, a modern orvostudomány szellemi atyja is azt mondta, „Gyógyszered legyen az ételed, és ételed legyen a gyógyszered”. Ehhez nem is tudunk mit hozzáfűzni.
Talán mégis annyit, hogy az olivaolaj fogyasztása sem újkeletű. A görögök, az olaszok, és számos más nép fogyasztja évezredek óta ezt a rendkívül egészséges olajat, mely a mediterrán konyha egyik fő jellegzetessége. Talán nem véletlen. De nézzük az érveket.
Az extra szűz olívaolaj védi a szervezetet
Az olíva olaj az egyik legjobb természetes forrása az telítetlen zsírsavaknak, magas az antioxidáns tartalma, de ez még nem minden.
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy képes a szervezetben található rákos daganatok fejlődésének lassítására, pl. az emésztő szervekben. Úgy tűnik, az olaj gátolja bizonyos fehérjék beépülését, amelyekre a rákos sejteknek szüksége van ahhoz, hogy nőjön. Az olívaolaj a DNS-ünket is védi a rákos sejtek által okozott károktól.
Erősíti az immunrendszert
Ahogy már említettük, tele van antioxidánsokkal, így erősíti az immunrendszert, így segít jobban ellenállni a fertőzésekkel szemben.
Védi a szívet
Egy vizsgálat során kimutatták, hogy azok, akik rendszeresen használják az olívaolajt akár sütés akár csak mártásokba, öntetekbe, köztük 41 százalékkal volt alacsonyabb a szívinfarktus kockázata azokhoz képest, akik soha nem használtak olívaolajat az étkezéshez. Ez annak köszönhető, hogy az olívaolaj olyan polifenolokat tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni az emberi szervezet szív-és érrendszerét. Ezenkívül segít megőrizni a LDL-koleszterint (a „rossz” koleszterint) az egészséges tartományon belül.
Csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát
Az egyik tudományos folyóiratban, a Toxicology and Applied Pharmacology-ban megjelent cikk többek között azt taglalja, hogy az olívaolaj oleocanthal tartalma megakadályozza a béta-amiloid fehérje felszaporodását (ez felelős, többek közt, az Alzheimer kialakulásáéért), így a szinapszisok továbbra is szabadon áramolhatnak az emlékezésért felelős hippokampusz felé.
Segít a fogyásban
Szintén tudományos kutatások bizonyítják, hogy növeli a zsír oxidációját lenyelés után. Ez azt jelenti, hogy ha az elfogyasztjuk az olívaolajat, nagyobb mértékben oxidálódik a zsír, több energiát nyer ki belőle a szervezet, kevesebb épül be a tartalékba.
Gyulladás és fájdalom csökkentő
A tudósok az Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában felfedezték, hogy az olívaolaj számos hasznos egészségügyi hatása mellett, képes arra, hogy segítsen csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást.
Néhány jó tanács:
- gazdag, mély zöld árnyalatú az ideális ( nézzünk körül, minőséget vásároljunk)
- hidegen sajtolási eljárással készültet keressünk
- ha sütéshez használjuk, elég a szűz olívaolaj, nem kell az extra szűz (ár-érték arány)