A tökéletes citromfű

17 ápr. 2012 Vaskor Máté

citromfu-emmacooperA citromfű a leggyakrabban használt gyógynövények közé tartozik szinte minden civilizációban. Nos, ez nem véletlen egybeesés: a virág maga a csoda.

A citromfű varázslatos tulajdonságait már az ókori Rómában is ismerték. A növény latin neve Melissa, aminek jelentése „mézelő méh”. Nem véletlen az elnevezés, hisz a virág sok nektárt tartalmaz, ezért a méhek imádják. Mind trópusi, mind mérsékelt övezetekben megél. Az akár 1,5 méterre is megnövő citromfű meleg, napos helyeken érzi jól magát. Általában április elején magról vetik vagy májusban palántázzák. Cserépben, balkonládában is nevelhetjük.

Íme, néhány tipp, hogy miként használhatod a csodaszert.

Kertészeti segédeszközként. – Mivel a citromfű magával ragadó illatát a méhek is imádják, így a gyümölcstermő fák és a virágok beporzásában nagy szerepet játszik. Épp ezért, ha szeretnéd, hogy kerti orchideát hamar virágozzon, nincs más dolgod, mint „citromszagú melisszát” ültetni virágaid mellé. Ez esetben biztos, hogy nem lesz igaz a mondás, miszerint „a szomszéd fűje mindig zöldebb”…

citromfu-heavenly-productscomGyógymódként. – Legalább olyan vírusölő hatással rendelkezik, mint a citrom. Egy meleg citromfű-tea izzaszt, ezzel kiöli a baktériumokat szervezetünkből. A mumpsz, a herpesz, a megfázás és más vírusos megbetegedések ellen is verhetetlen. Gyermekeknek és csecsemőknek is remek ellenszer hasonló kórok ellen, hisz nem terheli meg szervezetüket, mégis nagyon hatékony. Krónikus fáradtságra és övsömörre is jó. Mind e mellett nyugtatóan hat szervezetünkre – görcsökre, szívfájdalmakra, gyomorbántalmakra is fájdalomcsillapítóként használható.  Csökkenti a vérnyomást és segíti a tumoros betegek gyorsabb felépülését. Fogyasztása védi az agyat, ezzel javítja a memóriát és megelőzi az agybetegségeket.

Étel-, italízesítőként. – A friss citromfű-leveleket felhasználhatod főzéskor, ha a citrom és a menta ízének csodálatos összhangját szeretnéd a szádban érezni. Tilos szárítani, vagy lefagyasztani a növényt, mert elveszti zamatát. Ha mégis tárolni szeretnéd, akkor műanyag zacskóban tedd a hűtőszekrénybe, így néhány napig gond nélkül eláll. Baromfifélék, tengeri herkentyűk és saláták ízesítésére talán nincs is jobb módszer, mint egy csipetnyi méhfű – ahogy azt vidéki emberek nevezik. Az esetben, ha megszomjazol, akkor tégy citromfüvet egy pohár vízbe – amit kombinálhatsz mentával, vagy borsmentával –, majd frissülj fel. A virág egyébként fagylaltok és teák összetevőjeként is megteszi hatását.

Mit készíthetsz citromfűből? Szerdán elolvashatod.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek