Lázcsillapítás burgonyával: a bevált erdélyi módszer

03 febr. 2015 Administrator

A láz a szervezet természetes védekező rendszerének része, azt jelzi, hogy a test saját hőmérsékletének emelésével igyekszik legyőzni a kórokozókat.

krumpliA magasabb testhőmérséklet jelentősen lassítja egyes baktériumok és vírusok szaporodását és ezáltal csökkenti azok károsító hatásait. Ezzel egyidőben fokozódik a szervezet védelmét biztosító immunanyagok termelése. A láz tehát eredendően hasznos jelenség, amelynek teljes megszüntetése nem feltétlenül szükséges. Ugyanakkor a tartósan magas láz keringési elégtelenséget, sokkot, tudatzavart, csecsemőknél pedig lázgörcsöt is okozhat, ezért fontos a kicsik lázának helyes csillapítása.

Mivel a tartósan magas láz a szervezetet nagyon igénybe veszi, fontos, hogy a lázat már az orvos érkezéséig, tanácsáig is csillapítani kell!

A helyes eljárás, hogy pontosan megmérjük a lázat és kezdjük meg láz csillapítását. Természetesen ezután sürgősen keressük fel az orvost is az okok kiderítése és a lázcsillapítás esetleges kiegészítése céljából.

Viszont van egy nagyon egyszerű módszer a láz csillapítására. Mielőtt mást megpróbálnánk, próbáljuk ki ezt. Nem kellemetlen, és gyors eredményt érhetünk el vele, és nem biztos, hogy mindenki ismeri már!

Régi erdélyi módszer, ami tényleg remekül működik

Magas láz esetén fogjunk néhány nyers burgonyát, reszeljük le és kössük a talpunkra, majd a lábunkat jól takarjuk be. Rövid időn belül lehúzza a lázat, akkor is, ha már a gyógyszerek nem segítenek.

Mikor levesszük a burgonyát, ne lepődjünk meg, forró lesz és szinte teljesen száraz. Célszerű a lábunk alá nejlonzacskót és egy régi törölközőt tenni, különben a krumpli foltot hagy a lepedőn, amit csak fehérítővel tudunk eltávolítani.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek