Szalmaházba költözik a fiatal székelyföldi pár

12 szept. 2015 Administrator

Szalmabálából épít házat egy fiatal székelyföldi pár, mivel anyagilag nem engedhetik meg maguknak a téglaházat.

 

hazszalmacimlap

 

A Csíkbánkfalván élő pár jó ideje fontolgatta az alternatív házépítést, különösen azt követően, hogy barátaik is hasonló módszerrel építettek házat maguknak.

Ferencz Tünde és párja a Székelyhonnak elmondták, hogy a házépítés folyamata viszonylag egyszerű volt, a módszert autodidakta módon sajátították el barátaik, az internet és az Angliából rendelt könyvek segítségével. A faszerkezet felállítását ugyanakkor két csíkszentgyörgyi ács végezte el.

Elmondásuk szerint az építkezésnél a költségtakarékos megoldásokat részesítették előnyben, ám fontos volt, hogy beton alapra építkezzenek. A munkálatok tavasz óta folynak, és az alapon már áll a faszerkezet, állnak a szalmabálákból összeállított falak, a tetőt földdel fedték be, és az ház oldalait kívülről egyszer tapasztották be, valamint felszerelték a nyílászárókat is.

 

hazszalma2

 

A munkálatok tavasszal folytatódnak. A továbbiakban az agyagtapasztást kell befejezni, hátra van még a festés, a felső gyapjúszigetelés, a kályhaépítés, a belső tere kialakítása, ami téglával történik majd, és a bútorozás. A tervek szerint amennyire csak lehet önfenntartó gazdaságot szeretnének kialakítani, így sem a villany-, sem az ivóvízrendszerre nem akarnak csatlakozni.

 

Az eddig munkálatok mintegy 5000 euróba kerültek, ugyanennyit szánnak a befejezésre is. A 7×9 méteres lakás felépítése azért kerül ilyen kevés összegbe, mert a választott alapanyagok sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos alapanyagok, sőt, egyes darabok ingyen is beszerezhetők. Munkadíjra alig 2000 lejt költöttek, a munkálatok java részét pedig párjával és közeli hozzátartozók segítségével végezték.

 

hazszalma1

 hazszalma3

hazszalma4

hazszalma5

Forrás

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek