A megyeri polgármester üzenete: a vidék minősége a valódi érték

22 jún. 2014 Vaskor István

Vannak helyek, amelyeknek már puszta említése vándorkedvvel tölti el a szívünket – írta H. C. Andersen. Mi bizton állíthatjuk: ilyen hely ma Megyer!

megyer1Könnyen odatalál az ember Magyarország legkisebb belterületű, önálló településére, Megyerre, ahol a faluszéli buszmegállóban MÁVAUT tábla fogadja. Veszprém megyében, a Marcali-medencében Rigácstól keskeny út vezet a Megyer törzs egykori területére, ahol ma a vonat sem áll meg. Ám ha az ember elzötykölődik ide, a megtestesült természetbe, azon veszi észre magát, hogy vadregényes tájra érkezett, ahol minden eltöltött perc felér egy nagy kalanddal, szívet-lelket melengető élményekkel.

Mindehhez egy ember – Pajer Kristóf polgármester – és az őt segítő kicsinyke közösség életszemlélete, elhivatottsága kellett. Az, hogy a ma 42 bejelentett lakost számláló – közülük ténylegesen 19 ott élő -, összesen húsz házzal – ebből hét vendégházzal – büszkélkedő falu az őszinte vidéki vendéglátás, egy éledő település, a falusi létet újraértelmező helyiek és ide költöző, így helyivé váló városiak földi paradicsoma legyen. Olyan, ahol elrejtőzhetünk a világ elől, és megtalálhatjuk a tökéletes csendet és nyugalmat.

megyer4Pajer Kristóf családjával együtt toppant be a városból sok-sok évvel ezelőtt a szinte lepukkant faluba. Szerelem volt ez első látásra, azzal a döntésükkel, hogy itt bizony alkotni kell valamit. Mára nyilvánvaló, hogy sikerült is, hiszen a falu az elmúlt tíz évben teljesen újjászületett. Élet költözött a településre. Házai megőrizték 18. századi eredetiségüket, úgy, hogy azokban a 21. század kényelmével várják a vendégeket, miközben faluszövetkezetet alakítottak, rendezvények sokaságát szervezik, és évente háromezernél több (!) vendégéjszakát „produkálnak”.

A polgármester nem a nyakkendős és BMW-s típus. Érkezésünkkor bevezet Megyer főépületébe, az egykori pajtába, melynek volt istállójából közösségi teret alakítottak ki. Mielőtt leülünk, itallal kínál. A nagy melegben egy pohár sör dukál, ő a kérésre csapol egyet, közben két telefonhívást „kezel”, és az éppen a szabadtéri vizesblokkokat felújító munkásoknak ad instrukciót. Ezerrel pörög, de maga a megtestesült nyugalom, derű és jókedv. Nem is csoda: a volt istálló kellős közepén mesélni az elmúlt évekről bizony egy kész regény.

A háromgyermekes családapa városi emberként mindig szerette a vidéki életet. Miután betoppantak a faluba, és vettek egy házat Megyerben, meghívták barátaikat vendégségbe, akik közül többen megkedvelték az eldugott falut a Balaton-felvidék nyugati csücskében. És jöttek ők is, sorra megvásárolva a többi – akkor még romos – épületet, többnyire vendégházzá alakítva azokat. 2006-ban pedig Pajer Kristófot a település polgármesterévé választották. Azóta is ő a faluvezető, megannyi és egyre sokasodó feladat mellett. Természetesen társadalmi megbízatásúként, ellenszolgáltatás nélkül. Ma egyébként ő a civil mezőőr is – mert egy főfoglalkozású szakember végzi ezt a feladatot – szintén társadalmi megbízatásban.

megyer5A polgármester végigvezet a pajta épületén. A közösségi tér mellett konyhát alakítottak ki az őszinte vidéki vendéglátás jegyében. Tovább haladva vendégszoba tárul elénk, majd egy igazán egyszerű falusi recepción keresztül vezet az út az internetes kiskönyvtárba, ahol a vendégek sok-sok klasszikus remekművét kikölcsönözhetik – ha éppen nem kapcsolódnak be a közösségi munkákba. A könyvtárból nyílik a polgármesteri hivatal táblával feliratozott kicsinyke szobája, ahol az eddig megvalósult projektek dokumentumai, az íróasztalon pedig Pajer Kristóf éppen aktuális intéznivaló levelezéseinek halmaza látható.

2006-tól Megyer sok pályázatot nyújtott be falurehabilitációra, vidékfejlesztésre. Eleinte azt gondolták, hogy a nagy számok törvénye alapján egyiket csak megnyerik, ám nagy meglepetésükre mind sikeres lett. Ezek segítségével indult be a falu igazi élete, megszépültek a lakóhelyek, a közösségi terek, rendezvényeket szervezhettek. És pályáznak, pályáznak és pályáznak folyamatosan. Talán nincs is ma az országban falufejlesztési pályázat megyeri kezdeményezés nélkül.

megyer3Pajer Kristóf idegenvezetői minőségében végigvezet az egyutcás falun. Bekukkantunk az ízlésesen berendezett vendégházakba, megnézzük a falusi esküvők lebonyolítására készülő terület építési munkáit, a falu haranglábát, és a közelgő Megyer Fest Camp helyszíneit.

Utóbbinál elidőzünk, és nem véletlenül. Az év legjobb bulijára készülnek az ország legkisebb falujában – ahová évekre visszamenőleg 3-4 ezren érkeznek –, s ahogy elhangzik, itt a rock and roll találkozik a tehénnel. Az évek óta hagyományos  Megyer Camp 2014-ben ismét beáll a hazai fesztiválhangulat-gyártók élvonalába, és hatalmas bulit kerekít majd 2014. június 26. és 28. között három színpadon, olyan fellépőkkel, mint például a Depresszió, Road, Anna & The Barbies, Fish!, Haelo, Kowalsky meg a Vega, Supernem és még megannyi remek banda!  Azt mondják a rajongók, hogy aki valaha itt járt, elégedetten csettint majd most is a legközvetlenebb bulizókkal,a kiváló szervezőkkel és az ízes magyar rockzenével… 

megyer2Az ízeknél tartva mondja el a polgármester a 2013-ban alakult Megyer Vendégvárók Szövetkezete – mely 10 főt, köztük hét falubelit foglalkoztat – történetét. A jelenleg is „finomítás alatt” lévő közösség tagjai együtt termelnek, együtt szállítanak a falusi vendégasztaloknak, a szálláshely értékesítésben munkálkodnak, és tevékenyen részt vesznek a falu közterületeinek rendben tartásában. A munka összetett: lehet segíteni a kertek bővítésénél, az állatok helyeinek éves rendbetételénél, így mindenki egy kicsit magáénak érezheti azt a kis dobozt, amit időnként megtalál az ajtaja előtt, benne a segítségével termelt termékekkel.

Hogyan fogalmazná meg küldetésének lényegét, a település fejlődését a városi-falusi polgármester? Pajer Kristófnak erre a 2006-tól eltelt időszak munkája lehetne a válasza, ám Megyer életét, fejlődését látva és megtapasztalva, szövetkezetük mottója a valódi üzenet:

„A vidék minősége a valódi érték”.

Egyetértünk. Megyerbe el kell menni, hogy ezt személyesen is megerősíthessük.

{youtube width="570" height="428"}paAhQp4l_FI{/youtube}

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek