Miért, mihez és hogyan fogyasszunk sajtot?
Az ember hosszú idők óta ismeri, szereti és fogyasztja a sajtot. A sajtkultúra ma már a gasztronómia része, finomabbnál finomabb ízeit ismerhetjük meg.
A sajtok koncentrált formában, különböző mértékben tartalmazzák a tej értékes tápanyagait. Fogyasztásukkal nem csak táplálkozásunkat tesszük változatosabbá, hanem hozzájárulunk szervezetünk kiegyensúlyozott tápanyagellátásához is. A sajtok eltérő érlelési módja és ideje, különböző vitamin és aminosav-összetétel kialakulását teszi lehetővé. Ezért érdemes a lágy sajtoktól kezdődően a kemény sajtokig valamennyi típust bevonni a táplálkozásunkba. A sajtfogyasztás minden életkorban előnyös és javasolt.
Tulajdonságai, sokoldalúsága miatt szinte nélkülözhetetlenné vált a reformtáplálkozásban. Sajtok sovány, félzsíros és „light” változatban is kaphatók, ami lehetővé teszi, hogy azok is élvezhessék a sajtfogyasztás örömeit, akiknek figyelniük kell a szervezetükbe történő zsír és energia bevitelre.
Néhány szempont, amiért érdemes a különböző sajtféleségeket fogyasztanunk:
- a sajtok rendszeres fogyasztása jótékony hatású a fogszuvasodás megelőzésében,
- a tejtermékeket fogyasztó vegetáriánusok különösen értékes tápanyagokhoz jutnak a sajtokból,
- a vitaminok közül a D-, A-, B12-, és B2 vitamin-tartalom jelentős a sajtokban?
- a magas Ca tartalom fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében, javítja a csontok szilárdságát, ellenállóképességét.
A sajtoknak számtalan felhasználási lehetőségük van. Fogyaszthatóak magukban, sajttálra válogatva, szendvics elemeként, salátákban, de sütve, levesnek vagy szósznak főzve, rántva, tésztára olvasztva, ízesítéshez is.
Hagyományosan illik hozzájuk az alma, a körte, az olajbogyó és a legtöbb zöldségféle is. Az olvasztott sajtot az olvasztóüstből mártogatni, vagyis fondüt készíteni kellemes társasági esemény is lehet. Francia szokás desszert helyett sajttálat kínálni: ez azért is egészséges, követendő, mert a sajt gátolja a fogzománcot megtámadó szájüregi savak képződését és így védi a fogakat a szuvasodástól. Nem mindegy az sem, milyen italt kínálunk az egyes típusokhoz: vannak sajtok, amely kiváló sörkorcsolyának számítanak, a legtöbbjének íze pedig különböző típusú nemes borokkal érvényesül igazán.
A sajtok tárolásáról érdemes tudni, hogy légmentesen csomagolva könnyebben penészednek, csomagolás nélkül viszont könnyen kiszáradnak. Nedves kendőbe csavarva pincében is, hűtőszekrényben is hosszú ideig eltarthatók.