Minden lánygyermek születésekor 111 fát ültetnek a környezetbarát indiai faluban

15 ápr. 2013 Vaskor Máté

piplantri-shabd-ke-pare blogspot comEgy olyan közhangulatban, ahol reggelente az újságokban a gyilkosságokról olvashatunk, az indiai faluéhoz hasonló jó hírek dobhatják fel napjainkat.

Az India déli részén fekvő Piplantri falujában a környezetbarátságot a feminista felfogásukkal társították látványos eredményeket elérve. A település az elmúlt években a leánygyermekek és a természet védelmére ösztönözte lakóit. A falubeliek minden kislány születésekor 111 darab fát ültetnek az erdőben. Ezzel a környezetet is kiválóan építik, s ha a gyermek felnő, már biztos nem marad a természet adottságai nélkül. Az elmúlt hat évben eddig több mint negyed millió fát – többnyire miatyánkcserjét és mangót – ültettek a helyiek.

Shyam Sundar Paliwal, a falu vezetője elmondás szerint – aki egyben a kezdeményezés főkoordinátora is –, évente hatvan lány születik a közösségben. Az esetek felénél azonban a szülők nehezen barátkoznak meg vele, hogy nem fiuk, hanem leányzójuk lett.

Egy lány születésekor a falu lakói kötelesek összegyűjteni 21 ezer rúpiát, azaz nagyjából 450 ezer forintot a gyermeknek, valamint az édesapa is 10 ezer rúpiát, azaz nagyjából 250 ezer forintot ad a leszármazottjának. Az összegyűjtött pénzt 20 évre lekötött betétként helyezik a bankban, amit később a lány használhat majd föl.

piplantri-medioambiente orgÉs most jön a legjobb rész:

„Minden szülővel aláíratunk egy nyilatkozatot, melyben az áll, hogy nem válnak el, amíg a gyerek nem tölti be a 18 éves kort, rendszeresen iskolába járatják, és hogy az elültetett fákra kellő figyelmet fordítanak majd” – mondta el Paliwal.

A megbecsülendő község lakói egyébként minden halálesetkor is ültetnek, ilyenkor azonban csak 11 fát.

A nyolcezres lélekszámú falu mindenre gondolt. Hogy megakadályozzák a fák fertőzését, több mint két és fél millió aloe vera növényt ültettek köréjük. A lakosok többségének jelenleg ebből az aloe vera farmból keresi a kenyerét.

piplantri-shabd„Fokozatosan rájöttünk, hogy az aloevera rengeteg féle képen lehet feldolgozni és forgalmazni" – beszélt tovább Paliwal. „Megkértünk néhány szakértőt, hogy adják át tudásukat a nőknek. A hölgyek ma már szörpöt, savanyúságot, géleket és más termékeket is készítenek a növényből.”

A településnek saját himnusza és weboldala is van, ahol többek között leírják azt is, hogy alkoholt nem lehet fogyasztani a faluban, továbbá, hogy az állatok nyílt legeltetése és a fák vágása is tiltott.

Érdekesség, hogy a város vezetőjének az a véleménye, hogy még keményen kell dolgozniuk, hogy az ország előrehaladottabb falui között emlegethesse majd őket a kormány.

Forrás: thehindu.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek