Álomotthont varázsoltak egy romos kúriából, most pedig felújítják a kétútközi Graefl-kastélyt

15 szept. 2015 Barta Katalin

Egyszer volt, hol nem volt, egy 150 évvel ezelőtt épített kúria, ami tíz évvel ezelőtt romjaiban is rabul ejtette egy fiatal egri házaspár szívét. Szerencsés Györgyi és férje, Szepesi Péter a hatszáz lelkes, csendes kis református faluban, Egerlövőn bukkant a négyezer négyzetméteren elterülő birodalom-maradványra.

 

Egerben lévő ingatlanjaikat eladták, s még azon a nyáron megvásárolták az épületet és a hozzátartozó ingatlanokat. Lázas munkába kezdtek, hogy mindent visszavarázsoljanak eredeti, pompás állapotába. Rengeteg kitűnő mesterember fordult meg az elmúlt években a birtokon, amely mára a környék talán legbájosabb, s egyik legízlésesebben berendezett otthonává vált - írja a heol.hu.

 

Györgyiéket egy napfényes, ám hűvös őszi délelőttön látogatjuk meg. Mielőtt az épületeket szemrevételeznénk, járunk egyet a harmatos kertben. A frissen nyírt pázsitos rész mellett dúsan zöldellő fűszerkert illatozik, mellette a házigazda által megálmodott téli dézsafürdő. A szépen gondozott virágos és cserjés részek társaságában vígan érleli idei másodtermését a méretes fügefa.

 

Mesébe illő helyszín a kastély környezete

A ház asszonya és ura boldogan tárják ki előttünk a lakóház és a gyönyörűen felújított melléképületek ajtajait. Az egykori szénatárolóból pazar vendégházat alakítottak ki, az autentikusan berendezett nyári konyhában példás rendben sorakoznak a nyár kincsei: a befőttek, gyümölcslevek. A falakon festmények, a tároló szekrényeken míves cserépedények, faragott szobrok, a sütéshez, főzéshez nélkülözhetetlen alkalmatosságok. A közeli nyitott szín nyári, baráti összejövetelek hangulatos helyszíne, az ideillő bútorzattal, s a stílusos kiegészítőkkel.

 

Ennyi lakberendezési ismertető után ismerjék meg közelebbről a házaspárt, akik az egerlövői kúriánál is mertek nagyobbat álmodni, hiszen néhány évvel ezelőtt ők vásárolták meg a négy kilométerre lévő, szecessziós stílusban épült kétútközi Graefl-kastélyt, amelynek felújítása javában tart. Ide kívánkozik, hogy az elmúlt hónapokban rengeteg,  szépre jóra éhes önkéntes csatlakozott az építők-szépítők társaságához, akik nemcsak kétkezi munkával segítenek, hanem egy-egy hangulatos összejövetelen, koncerten is örömmel találkoznak a mesébe illő helyszínen. A munkálatokban művészettörténészek, műemlékvédelmi szakemberek is segítenek.

 

Mintagazdaságot terveznek

A nem oly távoli tervek szerint a megújult épület egy majorgazdaság központi része lesz, melyen biogazdálkodás, növénytermesztés és állattenyésztés folyik majd. A mintagazdaság megszervezésében egy híres gödöllői agrárprofesszor tanítványa segít. Reményeik szerint legalább tíz olyan állandó alkalmazottat foglalkoztatnak majd, akikkel igazi nagy családként virágoztathatják fel Kétútközt, no és persze a környező településeket.

 

A párról mindenki tudja Egerlövőn, Poroszlón, Tiszaigaron, Sarudon, Borsodivánkán, hogy minden jó ügyet támogatnak. Egerlövőn ők alakították meg az Együtt Egymásért Klubot, amelynek tagjai rendszeresen szerveznek közös programokat, de támogatják a poroszlói idősek otthonát, s a környékbeli települések valamennyi olyan kezdeményezését, amelyek élettel, színnel, vidámsággal és új élményekkel töltik meg a hétköznapokat.

 

Keményen dolgoznak, hogy az álomból valóság legyen

Adódik a kérdés, honnan az anyagi fedezet ilyen nagyszabású tervek megvalósításához. A Szerencsés-Szepesi párról mindenki tudja, hogy hosszú évek óta jó nevű vállalkozást irányítanak, így sokszor éjszakába nyúlóan dolgoznak, szerveznek. Szerencsésnek vallják magukat és állítják, rengeteget köszönhetnek szüleiknek is, akik mindenben segítették-segítik őket. Tőlük kaptak számos olyan fontos útravalót, ami nélkül nehéz lenne teljes életet élni:  önzetlenséget, a természet, a kultúra, a hagyományok szeretetét, valamint a jóindulatú, alkotni vágyó emberek iránti feltétlen tiszteletet.

Fotó: Nemes Róbert 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek