Kolbászt készít, sonkát füstöl és savanyít is a zagyvarónai konyhatündér

27 okt. 2015 Administrator

Nem nagyüzemben csinálja, de ami otthon szükséges, abból nincs hiány.

 

 

Irénke. Ismerősei, barátai így szólítják Czibik Irént, aki konyhatündéri mivoltában remekül főz, de férfiakat meghazudtoló módon ízesíti a füstölni szánt kolbászt, pácolja a szalonnát és a sonkát, és segít a böllérnek a disznó feldolgozásában. Hamarosan jön is a disznóvágás időszaka, amire Irénke már készül is.

 

Ám hogy legyen majd mit fogyasztani a sült hurka és az oldalas mellé, saját készítésű savanyúságait már a nyár folyamán a spájz polcaira varázsolta. Savanyító leve pillanatok alatt elkészül, ezért érdemes a háziasszonyoknak megjegyezniük, mert ilyennel még nem találkoztak.

 

Összekeverni, és mehet a zöldségre

A lé hozzávalói: 2,2 liter víz, 7 dl 10 % ecet, 25 dkg kristálycukor, 1 marék só, 1 csapott teáskanál borkénpor.

 

 

A teendő csak annyi, hogy összekeverjük és tölthetjük is a megrakott üvegekbe. Fűszert – babérlevél, köménymag, szemesbors, koriander, kapor – tetszés szerint rakunk az üvegbe, majd egy celofánnal védve a fém tetőt, hogy ne rozsdásodjon – mert ugye az ecet „dolgozik” – lezárjuk.  Készen is vagyunk, a finomság mehet a polcra.

 

Jó tanács: az uborkához kevesebb borkén kell, ha csemegét akarunk, akkor több cukrot és kicsivel kevesebb ecetet tegyünk hozzá.

 

Persze a Zagyvarónán élő Czibik Irénke nem csupán a disznótoros finomságokat készíti mesterien, hanem a „lájtosabb” ételek között is otthonosan mozog. Kedvence közül választottunk egy finomságot, amit szintén érdemes kipróbálni, mert könnyen kedvenc falataink közé kerülhet.

 

Rakott, csirkemelles-cukkinis tészta

Fél kiló csirkemellet csíkokra vágunk. Vajon vagy kevés olajon addig pároljuk, majd sütjük, amíg egy kis színt kap. Sózzuk, borsozzuk, és vékony szeletekre vágott 3-4 gerezd fokhagymát adunk hozzá. Egy kisebb, kb. fél kilós cukkinit hosszúkásra – a csirkemellhez hasonló nagyságúra – darabolunk. Hozzákeverjük a csirkemellhez, majd rövid ideig ,jó 10 percig együtt sütjük. A végén 2 evőkanálnyi tejföllel, kevés mustárral és 2 dl főzőtejszínnel összeforraljuk.

 

 

Közben 1 csomag, orsó, szarvacska vagy tollhegy tésztát kifőzünk. Ha készen van, hozzáadjuk a húsos raguhoz, tepsibe vagy lapos jénai tálba öntjük, sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt szépen megpirul.

 

Egészségükre!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek