Zseniális ötlet! Ökoparkot alakítanak ki a LEGO-gyár mellett Nyíregyházán

21 szept. 2015 Bruszel Dóra

Már több mint 12,5 hektárnyi területet beültettek őshonos növényfajokkal a tavaly tavasszal átadott nyíregyházi LEGO-gyár körül. A kezdeményezés célja a térség egyedülálló, veszélyeztetett élővilágának a megőrzése.

 

 

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai dolgozták ki azt a koncepciót, amely kivételes lehetőség az ipari fejlesztés és a természetvédelem szempontjainak összehangolására. Ennek részeként tavaly ősszel a nyíregyházi LEGO gyár területén nagyszabású ökológiai projektbe kezdtek: őshonos növényfajokkal telepítenek be egy 26 hektáros területet.

 

A kezdeményezés tudományos, természetvédelmi és gyakorlati jelentősége is kivételes. Török Katalin, az MTA Ökológiai Kutatóközpont, Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet, Restaurációs Ökológiai csoport vezetője azt mondta, nemcsak a telepítést végzik, hanem közben regisztrálják, hogy mi történik, mik nőttek ki, mik nem, az egész folyamatot kutatási szinten rögzítik, illetve próbálják összehasonlítani egyéb területekkel.

 

Egyedülálló kezdeményezés

 

A zöld-projekt különlegessége, hogy ilyen gyárterületen belüli önkéntes vegetációrekonstrukcióra még soha nem volt példa sem Magyarországon, sem a világ más pontján. Ez lehet az oka annak, hogy Manchesterben megrendezett restaurációs világkonferencián is nagy érdeklődést váltott ki a nyíregyházi projekt, ami egyébként itteni kezdeményezés, hiszen a LEGO csoporton belül egyelőre csak a szabolcsi megyeszékhelyen van ilyen élőhely-megőrzési projekt.

 

Siket Lóránt, a LEGO kommunikációs konzultánsa hangsúlyozta, a projekt szervesen illeszkedik a gyár életébe. Ahogy a LEGO csoport stratégiájában is megfogalmazódik, arra törekednek, hogy azt a környezeti hatást, amit a gyártással kiváltanak, a lehető legnagyobb mértékben kiegyensúlyozzák, de ezen kívül is több törekvésük van a környezetbarát működést érintően.

 

Környezettudatos működés

 

A gyártóbázis amellett, hogy modern technikát használ, nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos működésre is. Az épületeknél alkalmazott zöld műszaki megoldások mellett arra törekednek, hogy nyersanyagot és energiát takarítsanak meg. Tavaly például a LEGO dobozok méretét is csökkentették, így kevesebb csomagolóanyagot használnak fel, kevesebb szemét keletkezik, és a kisebb dobozok miatt kevesebb kamionra is van szükség a szállításhoz.

 

Siket Lóránt elmondta, további tervük, hogy 2030-ig megtalálják azt az alternatív nyersanyagot, amely a jelenlegi műanyag, az abs helyett egy fenntartható megújuló forrásból származó anyag lesz. Az ökoparkot is folyamatosan fejlesztik majd, amelyet a LEGO gyár dolgozóival és látogatóival is szeretnének megismertetni. Ennek érdekében a gyár területén szabadtéri bemutató és tanösvény kialakítását tervezik a későbbiekben.

 

Forrás: nyiregyhaza.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek