Valami Amerika és falatnyi Magyarország a TB Ranchon

16 nov. 2014 Vaskor István

Valami Amerika. A Bon-Bon együttes népszerű slágerének címe juthat az ember eszébe, ha Nyíradony-Tamásipusztán beleszippant a TB Ranch hangulatába.

tbranch1Debrecentől 17km-re, Hajdúsámson után, a 12 hektáron elterülő tanyán járunk. Itt, a város zajától messze, a béke és nyugalom szigetén valósította meg álmai otthonát Fejér Tibor és Szilágyi Mariann családjukkal együtt a dimbes-dombos, homokos utakkal és fenyvesekkel tarkított Lovas-sziget igazi magyaros, vidéki hangulatába valami mást is belecsempésszen.

Valami Amerikát. Ahogy a Bon-Bon énekelte: „Rohan az életed, és rohan az út, elmarad mögötted lassan a múlt. Nem tudod biztosan, hogy hova is mész, de úgyis észreveszed, ha odaérsz.”

Mariann és Tibor odaértek.

tbranch2A tulajdonos tanya iránti szerelme 2002-ben kezdődött, s két évvel később „beindult a lavina”. Amerikából, Texasból vadnyugati tenyészkancák érkeztek a farmra. A tengerentúlon őshonos lovat, ismertebb nevén a „négyszázas lovat” (Quarter Horse), a 18. század végén az amerikai Virginia államban kezdték el tenyészteni. Az állat kiváló sportló és kiváló „hobbyló”. Ez utóbbira rendkívül szelíd és nyugodt természete, könnyen kezelhetősége teszi ideálissá.

Az események gyorsan követték egymást. A TB Ranchon kiépült az ország egyik legnagyobb – ma is működő – Quarter tenyészete, majd a lovagláshoz kiépítették a pályákat, öltözőket, mosdókat. 2006-tól 2013-ig több ezer érdeklődő jelenlétében itt rendezték meg minden évben az  Országos Western Lovas Bajnokság egyik fordulóját.

tbranch6Mi sem természetesebb, hogy a lovagoltatás ma is az egyik legnépszerűbb szolgáltatásuk. Szakképzett lovas oktató irányításával komplex a kínálatuk: lóhoz szokatásra, gyereklovagoltatásra, díjugratásra, díjlovaglásra is van lehetőség.

A „Valami Amerika” életérzés mellett egy falatnyi Magyarország, a csodálatos magyar vidék tündököl itt, a természet lágy ölén. A lovaglás és lovas oktatás „árnyékában” az évek során egyre több vendég fordul meg a TB Ranchon, köszönhetően a tanya folyamatos fejlesztésének és szolgáltatásaik bővítésének. Egyedülálló, teljesen vegyszermentes bio tavuk jó vonzerő, a hely adottságai pedig kiválóan alkalmasak óvodás és iskolai kirándulásokra, erdei iskolára, gyerektáboroztatásra. Népszerű nyári táboraikban a szabadtéri játszóterek, a homokos és füves pályák önfeledt szórakozást, a lovas karámok, az istállók, a baromfi udvar és a konyhakert megismerése pedig felejthetetlen élményt nyújtanak a gyerekeknek.

tbranch3A TB Ranch jó híre, házigazdáinak vendégszeretete időről-időre elterjedt, s ennek köszönhetően egyre több látogatójuk kerekedett. Az igények – elsősorban csoportos programokra – nőttek, ezért egykori első istállójukból  saját vendéglátó egységgel és saját konyhával – kialakították az akár 400 fő befogadására alkalmas, amerikai stílusú Pajta Rendezvényházat, mely az utánozhatatlan hangulatú pajtalagzik kedvelt helyszíne. Kevesebb létszámú násznép esetén, a TB Ranch Fogadó 100, míg a TB Runch Pub 30-40 fő fogadására alkalmas. Ám bármelyik részen is legyen az esküvő, a kihelyezett szertartás, a bio tó partján kimondott boldogító igen és a tanyasi alapanyagokból helyben készített lagzis finomságok garantáltan felejthetetlen nappá teszik a házasságkötést az ifjú párnak és a násznépnek is.

A TB Ranch vonzereje nem csupán a lakodalmakra terjed ki: rendeztek már itt emlékezetes leány- és legénybúcsúkat, céges csapatépítő tréningeket, zenés-táncos rendezvényeket, családi összejöveteleket és osztálytalálkozókat is – mindenki legnagyobb megelégedésére.

tbranch4S ha elmúlik a nyár és az ősz, az élet természetesen nem áll meg a tanyán. Következnek a hangulatos falusi disznótorok, a zord tél beálltával pedig a szánkózás a birtok területén és korcsolyázás a befagyott bio tavon – gyerekeknek teával, felnőtteknek pedig fűszerzett, forralt borral kísérve.

További információk a TB Ranch weboldalán és Facebook-oldalán érhetők el.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek