Vadlány Vendégház: légy ott Zalában avagy légyott Zalában!

04 nov. 2014 Vaskor István

Találkoztak-e már olyan vendégcsalogatóval, ahol kisgyerekek invitálják a csodás vidéki környezetbe a látogatókat? Ha nem, akkor most figyeljenek!  

vadlany1„A nevünk Sára, Regő és Kende. Összesen 25 évesek vagyunk. És mindannyian Kozmák, mert az apukánk neve Kozma Gábor. Az anyukánk pedig Kozmáné Vadász Viktória, az ismerősöknek Viki. Bár mi nem így hívjuk, hanem úgy, hogy Anya. Apukánk arra gondolt, hogy mi mutassuk be a vendégházat, ezért mi köszöntünk Téged!”

Lélekemelő és őszinte a gyermeki  köszöntő  a Zala megyében fekvő, nagygörbői Vadlány Vendégház weboldalán, mely kedvcsinálóként is olyan meggyőző, hogy az ember legszívesebben indulna is a környék felfedezésére. Kozmáné Vadász Viktória, a családi vállalkozás „képviseletében” megerősíti az útra kész vándort abbéli szándékában, hogy a hely szellemét személyesen is érezni szükséges.

- Tatán laktunk, és sokfelé jártunk az országban – mondja a házigazda –, ám a zalai táj levett bennünket a lábunkról. Beleszerelmesedtünk ebbe a vidékbe, a természet páratlan csodáiba, s úgy döntöttünk, hogy ide költözünk. A falusi vendégfogadás akkor fogalmazódott meg bennünk, s mivel férjemmel együtt épületek felújításával foglalkozunk, elképzeléseink megvalósításához ideális helyet találtunk Nagygörbőn: terület is volt öreg gyümölcsfákkal, erdővel, forrással a közelben, régi építésű ház is állt a birtokon. Olyan portát álmodtunk ide, ahol mi is szívesen megpihennénk turistaként, ahová a kisgyermekes családok örömmel jönnének. Újragondoltuk a falusi turizmus fogalmát azzal, hogy lehet vidéken, tipikus falusi környezetben is minőségi szálláshelyet létrehozni, komfortos, hangulatos, és lélekkel teli épületben.  Így vágtunk bele a családi „projektbe”.  

vadlany4- Épületfelújítással foglalkozó szakemberekként gondolom szárnyaltak a megvalósítás mikéntjére vonatkozó elképzeléseik?
- A mai vendégház valamikor pajtaként szolgált. Információink szerint 1918-ban leégett, de helyreállították. Ezért úgy gondoltuk, hogy az épület eredeti formáját megtartva, a szükséges  felújításokat elvégezve építjük meg a vendégházat, mondván: ha falai eddig legalább 120 évet kibírtak, a következő ötven esztendőt is megszolgálják. Így a pajta korábbi bejáratait megtartva alakítottuk ki a három külön bejáratú, összesen 18 fő befogadására alkalmas apartmant és a pihenőhelyiséget. Az épület homlokzatán végigfutó tornácon kerti bútorok adnak lehetőséget a pihenéshez, madárdalos reggelik, és tücsökzenés vacsorák elköltéséhez. A pihenőhelyiségben finn szauna, hangulatos csobogó és kényeztető zuhany várja vendégeinket. A ház közösségi helyisége 24 fő befogadására alkalmas, és egyaránt használható étkezőként, konferencia, családi és baráti összejövetel, rendezvénye lebonyolítására. A tér hangulatát az egyedi csikótűzhely határozza meg, ami fűti a teret, süti és főzi az ételt és melengeti a lelket is.

vadlany3- 2012-ben nyílott meg a vendégház, s az Ön által elmondottak alapján nem véletlenül kapta meg a legmagasabb Nemzeti Tanúsító Védjegyet, a négynapraforgós minősítést. Díjazza ezt a vendégkör?
- Aki ma a falusi vendéglátást saját életmódjának változásával éli meg, az sokkal több figyelmet fordít erre, mint akit történetesen csak a haszonszerzés vezényel. Mi városból költöztünk vidékre, magunk választottuk ezt a létformát, ezért olyat kívánunk adni, mint amilyet bárhol másutt mi is kapni szeretnénk. A minősítés egyfajta elismerés, mely esetünkben nem csak a ház felszereltségét és pompáját, hanem az általunk hozzáadott, szívünkből jövő értékeket foglalja magában, imént említett szolgáltatásainkkal és környezetünkkel együtt. Együttesen ez jelenti a vonzerőt. A hatezer négyzetméteres birtokon elterülő erdő, a homokozó, a hinták és  bográcsozó helyek felhőtlen kikapcsolódást, nyugodt pihenést kínálnak, ám Zalai dombok és völgyek csábítása, az olykor előbújó mókusok közelsége, Doris  macskánk és két barátságos labradorunk, a csend és tiszta levegő, valamint a házi lekvárok, borok és pálinkák, idényzöldségek és gyümölcsök, házi tej és sajtok kóstolásának lehetősége mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a nálunk megpihenő vendégek többsége kisgyermekes család, vagy baráti társaság.- A házi készítésű, termelői portékák egyre népszerűbbek, ebből fakadóan nyilván ezek kedveltek lehetnek a nagyvárosból érkezők számára is.

- Hol szerzik be ezeket az ínyencségeket?
- A környék gazdáival, termelőivel jó kapcsolatban vagyunk, ők hozzák igény szerint a kért finomságokat, ki-ki a maga „területéről”. Vállalkozásunk több lábon állásának szellemében férjem a Zalai Famanufaktúrát vezeti, míg jómagam a  Zalai Gyümölcsműhelyt álmodtam meg: lekvárokat készítek. Folyamatosan telepítjük az új gyümölcsfajtákat és a kipusztult bogyósokat, ezáltal szélesítve a palettát, kielégítve a különböző ízléseket, ezáltal munkával lefedve az egész gyümölcsérési  szezont. A manufaktúrába bármelyik vendégünk bekukkanthat, megnézheti, hogyan készül a reggelihez, a süteményekhez a lekvár, és akár segíthet is.

vadlany5- Milyen szolgáltatásokat kínál még a Vadlány Vendégház?
- Igény szerint kirándulásokat szervezünk – akár Ausztriába is –, kerékpárok kölcsönzését biztosítjuk utánfutóval is, a közeli lovardából, vagy akár a vendégháztól pedig lovas fogattal lehet bejárni a környéket. E mellett ajánljuk a portát csapatépítő tréningek lebonyolítására, valamint a tapasztalati tanulás módszertanával vezetett Indoor és Outdoor tréningeket ifjúsági és felnőtt közösségeknek ajánlott. E keretében élmény-, tanulás- és kalandközpontú programok lebonyolítására van lehetőség.

- A vendégház és környezete lenyűgöző, a szó valódi értelmében vidéki eleganciát sugároz – a léleknek is. A kíváncsiskodó – mint jómagam – azt is érzékelheti, hogy az Önök által megálmodott világ visszaköszön a porta miliőjében. Aligha kétséges, hogy felüdülés testnek és léleknek az itt eltöltött idő, ráadásul több mint szimpatikus, amit csinálnak, ahogyan dolgoznak három kisgyermek nevelése közben a családban. Életszemléletük az alapja mindennek?
vadlany2- Hiszünk abban, hogy képesek vagyunk közös összefogással ebben a nyugodt, háborítatlan
környezetben munkát találni magunknak, ellátni a családot a megtermelt egészséges élelmekkel,
és megosztani az általunk képviselt értékeket másokkal, vendégeinkkel,  akik nyitottak ezeknek az érzéseknek a beengedésére, de önmaguk még nem merték megtenni vagy talán nem is akarják
megtenni ezeket a lépéseket.

További információk a Vadlány Vendégház weboldalán találhatók.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek