Próbáljon szerencsét a világörökségi Hollókőn!

26 szept. 2015 Administrator

Kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztést adtak át a világörökségi Hollókőn. A másfél évig tartó kiemelt beruházásban többek között felújították a középkori várat, emellett mesejátszótér és táncház is épült a Nógrád megyei faluban.

 

 

Hollókő világörökségi helyszín, népi kultúránk jelképe, miközben élhető település is. A település történelmi örökségünk továbbadásával fontos küldetést teljesít, és a kulturális örökségek turisztikai hasznosításában is példát mutat, amikor puszta falak élettel és turistával telnek meg.

 

A Nógrád megyei faluban a "Próbáljon szerencsét Hollókőn!" című, az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) által támogatott projektben megvalósultak a vár rekonstrukciós munkái, elkészült a középkori vár 13. századi berendezése, 130 férőhelyes parkoló, recepciós épület, Holló Jankó mesejátszótér épült. Az újfalu és ófalu határán fészert, pihenőhelyet és pinceházat építettek, aszfaltozták a közterületeket, elkészült a Pajtaárok szabadtéri színpad. Az ófaluban felújították a Vár éttermet, a Képesház konferenciatermet, az Oskolát és a Guzsalyosházat. Az újonnan megvásárolt épületekben kapott helyet a Gazduram sajtboltja és a Kalácsos. Épült Palóc műhely és mulatós táncház is színpaddal, vásártérrel.

 

 

A fejlesztés részeként májusban adták át a felújított várat. Látogathatóvá tették a 700 éves vár Öregtornyát, a felső várban visszaállították a 13. századi konyhát, ebédlőt és várúri lakrészt, az alsó várban pedig a 16. században épült gazdasági épületeket állították helyre.

 

Hollókő Nógrád megye leglátogatottabb turisztikai célpontja, a világörökségi falut évente 100 ezernél is többen keresik fel – írta az MTI.

MTI-fotó: Komka Péter

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek