Nagygöncöt gyártanak szeptembertől Érsekvadkerten
Pályázati támogatással térségi kuriózumot, azaz nagygöncöt, vagyis töltött burgonyagombócot gyártanak idén szeptembertől a Nógrád megyei Érsekvadkerten.
A község gasztronómiai különlegességét országosan is szeretnék majd árusítani, és a közétkeztetést is szeretnék vele elérni - hangzott el a projekt nyitórendezvényén kedden Érsekvadkerten.
A Nógrádi Palócok Szociális Szövetkezete 11 helyben élő, hátrányos helyzetű embert foglalkoztat a nagygönc gyártásában, a projektre száz százalékos, 49,9 millió forintos támogatást nyertek el a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) pályázatán - ismertette Pecsináné Urbán Piroska, a szövetkezet elnöke és Kocsis Péter Csaba projektmenedzser.
Szeptembertől 2015 október végéig tart a foglalkoztatás, és további 14 hónapig a szövetkezetnek kell alkalmaznia az embereket. Ezekben a hetekben kezdődik a toborzás és képzés, az üzem kialakítása, a gépek beszerzése és telepítése. A nyersanyagigényt a helyi beszállítókra építik majd, és célként tűzték ki, hogy az alkalmazottak olyan tudást szerezzenek, amivel a nyílt munkaerőpiacon más élelmiszergyártóknál is el tudnak helyezkedni.
Kovácsné Nagy Mária, Érsekvadkert polgármestere a tájékoztatón elmondta a csak ezen településen készülő nagygönc receptjét: a főtt, tört krumplit liszttel elkeverik, majd darált, vagy apróra vágott disznótöpörtyűvel töltik meg, és kisütik. A nagygöncöt használják levesbetétnek is, de tejföllel, sajttal is eszik.
A hagyományos recept alapján készülő töltött burgonyagombócot fagyasztva szállítják és értékesítik, a szövetkezet erre a Coop Zrt. Nógrád megyei szervezetével kötött megállapodást.
Polyák Teréz, a program szakmai koordinátora azt mondta, azért dolgoznak majd, hogy ne csak addig működjön a program, amíg finanszírozást kap, hanem képesek legyenek eltartani önmagukat – írta az MTI.