Látványos gyógynövénykert Ölbőn

11 febr. 2015 Tartalomszerkesztő

Mi a szerepe az egyháznak, az egyházi szervezeteknek a vidék megmentésében, fejlesztésében? Milyen jó gyakorlatokat lehet alkalmazni?

 

gyogy3 copy

És miért Ölbő? Mert itt működik az egyházmegyei karitász Szent Miklós Gyógyfüves Háza. Ez a kezdeményezés is része annak a szerteágazó tevékenységnek, amelyet a szervezet a falun élő emberek életének segítése érdekében végez. E cél érdekében határozták el, hogy a helyi társadalom és persze mindannyiunk javára hasznosítják az üresen álló plébániaépületeket, udvarokat, kerteket.

Így született meg a gyógynövénykert létrehozásának ötlete, a terv, hogy gyümölcsfákat ültetnek, és termést helyben fel is dolgozzák. Az egyházmegyei karitász ezzel elévülhetetlen érdemeket szerzett a helyi népesség foglalkoztatásában, a lakosság helyben tartásában, az értékmegőrzésben és a vidékfejlesztésben egyaránt.

 

gyogy4 copy

A gyógyfüves kertet 810 tő új gyógynövény letelepítésével gazdagították

Ezenkívül bioegrest, szőlőt, csipkebogyót telepítettek nagy tételben.

Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója így nyilatkozott:

Szerettük volna, ha ez a kert nemcsak a gyógynövényekről, hanem az egészséges szabadidő eltöltéséről is szól, ezért pályáztunk egy Kneipp útra is. Ezt az egy Kneipp utat önerőből még 3 Kneipp "szigettel" bővítettük. Ezenkívül van a kertnek egy működő ásott kútja, ami mellé egy vizes lemosásokra alkalmas szigetet hoztunk létre.  A kertet körben egy hosszú vizesárok szegélyezi, melyre egy kis erdei hidat készíttettünk, ami egy akácos erdőbe (pihenő erdőbe) való bejutást tesz lehetővé."

 

Mai rohanó világunkban az embereknek egyre nagyobb szüksége van a pihenésre, megnyugvásra, lecsendesedésre. Erre a legalkalmasabb hely a természet. Sebastian Kneipp már az 1800-as években felismerte ezt. A víz gyógyító hatásával kezdett el foglalkozni, majd ebből alakította ki öt elemből álló terápiáját. Ezek a hidroterápia, fitoterápia, táplálkozástudomány, mozgásterápia és a rendterápia. Úgy gondolta, ahhoz hogy "rend" legyen az életünkben; testünkben, lelkünkben minél több ponton kapcsolódnunk kell a természethez.

gyogy6

Szent Miklós Gyógyfüves Ház 

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a vadon termő és a termesztett gyógynövényeinek feldolgozására két évvel ezelőtt létrehozta a Szent Miklós Gyógyfüves Házat Ölbőn, mely a gyógyulni vágyók egészségét szolgálja.

Ebből a biokörnyezetből látják el a szombathelyi Püspökvár melletti üzletsoron megnyílt Castellum Teaházat gyógyteákkal, itt szárítják és csomagolják az odakerülő gyógyfüveket.

Az üzem a mai kor elvárásainak megfelelő felszereltséggel, ugyanakkor a hagyományos szárítási, feldolgozási módszerek alkalmazásával állítja elő gyógyteáit, hogy azok a lehető legnagyobb mértékben őrizzék meg hatóanyagaikat, ezzel szolgálva a „természetes" gyógyulást.

gyogy11

gyogy8

 

A gyógynövényeket a Karitász vidéki intézményeiben - Vásárosmiskén, Nagylengyelben, Kemenespálfán, Nardán és természetesen Ölbőn - gyűjtik, majd ezután kerülnek a Gyógyfüves Ház szárító polcaira. Az itt megszáradt, majd becsomagolt gyógyteák pedig egyenesen a két éve nyílt Castellum Teaház polcaira kerülnek, ahol vásárlás mellett a vendégek meg is kóstolhatják a gyógyító nedűt.

 

Fotók: itt és itt

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek