Kiemelten példaértékű a szederkényi ökofarm

27 okt. 2014 Adminisztrator

Nem csupán szociális otthonokat, idősklubokat működtető szolgáltató a Szoceg NKft. Olyan rendszer kialakításán dolgoznak, amellyel az idősellátás jobb és fenntartható lehet, minek az ember és az értékteremtés áll a középpontjában. Ökofarmjuk példaértékű.

szov– Egy olyan egymásra épülő rendszert szerettünk volna kialakítani, amelynek a középpontjában az értékteremtés áll, és amelyben az egyes elemek, ágak egymáshoz kapcsolódnak, egymást segítik – mondta el lapunknak Kocsis József, a pécsi székhelyű Szoceg Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az egyik legjobb példa ennek a még ma is alakuló és fejlődő, de már konkrét eredményeket felmutatni képes rendszerre a szederkényi ökofarmjuk, amely országosan is példaértékű vállalkozás. A tízhektáros birtokon megtermelt zöldségek és gyümölcsök, az itt nevelt állatok húsa is a Szoceg által fenntartott szociális intézmények ellátásában segítenek.

 
Nem csak olcsóbbá tehetik így ráadásul az étkezést, de biztonságos, kiváló minőségű magyar alapanyagokra építhetik a szociális étkeztetést. Az ökofarmon a világ egyik legjobb minőségű alapanyagát adó húsmarhát, Charolais-t, de bárányt, kecskét is tartanak, nevelnek, ridegtartásban, természetes táplálékon, kiváló körülmények között.

Szociális intézményeik konyháit is innen látják el. Kacsát, tyúkot, libát és fürjet is tartanak, Holstein-Fríz szarvasmarháik is vannak, így az idősotthonokba is maguk szállíthatják a tejet, később majd saját tejkészítményeiket is.

Az ökofarm az önfenntartás felé mutat, biztonságos élelmiszer-alapanyagot jelent, és költségeiket csökkenti.

szov2Hazánkban a legjobbak közé került éttermük, a pécsi Jókai Bisztró

A Szoceg vezetése egy másik példaértékű, értékteremtő vállalkozásba is belefogott: Pécs történelmi belvárosában, a Jókai téren múlt tavasszal megnyitotta a Jókai Bisztrót. A minőségi vendéglátás, a saját nyersanyagok és a régió minőségi alapanyagai iránt elkötelezett, szezonális bisztrókonyhával céljuk az volt, hogy maradandó értéket hozzanak létre Pécs és Baranya számára, az étterem nyereségét pedig a szociális ellátásra fordítsák. Hogy az értékteremtésről nem csak beszélnek, azt jelzi, hogy e rövid idő alatt is számtalan kedvező kritika jelent meg róluk, mértékadó gasztronómiai kalauzok említik a Jókai Bisztrót, a Dining Guide kritikusai szerint pedig Pécs legjobb étterme, ők a 2014-es kiadványukban 12,5 pontra értékelték a Jókait, ezzel az ország ötven legjobbja közé emelték.

A világ egyik legnevesebb étteremkalauza, a Gault&Millau ajánlott kategóriába sorolta, és a bisztró az év pécsi étterme lett a made in Pécs Év Étterme szavazásán a múlt év végén.

Kreatív séfjük, Várvizi Péter a világ legrangosabb nemzetközi szakácsversenye, a Bocuse d'Or jövő januári lyoni döntőjébe jutott magyar csapat vezetője.

A bisztróban felhasznált alapanyagok nagy részét helyi termelők, és főként a Szoceg szederkényi ökofarmján megtermelt zöldség és saját nevelésű állatok adják. A cégcsoport következő projektje a napokban, szintén a Jókai téren megnyitott Jókai Cukrászda, amellyel igényes, francia alapokon nyugvó, közérthető cukrászfrontot állítottak fel, elsősorban helyieknek.


facebook: jokai bisztró pécs
www.jokaibisztro.hu

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek