Kiemelten példaértékű a szederkényi ökofarm
Nem csupán szociális otthonokat, idősklubokat működtető szolgáltató a Szoceg NKft. Olyan rendszer kialakításán dolgoznak, amellyel az idősellátás jobb és fenntartható lehet, minek az ember és az értékteremtés áll a középpontjában. Ökofarmjuk példaértékű.
– Egy olyan egymásra épülő rendszert szerettünk volna kialakítani, amelynek a középpontjában az értékteremtés áll, és amelyben az egyes elemek, ágak egymáshoz kapcsolódnak, egymást segítik – mondta el lapunknak Kocsis József, a pécsi székhelyű Szoceg Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője.
Az egyik legjobb példa ennek a még ma is alakuló és fejlődő, de már konkrét eredményeket felmutatni képes rendszerre a szederkényi ökofarmjuk, amely országosan is példaértékű vállalkozás. A tízhektáros birtokon megtermelt zöldségek és gyümölcsök, az itt nevelt állatok húsa is a Szoceg által fenntartott szociális intézmények ellátásában segítenek.
Szociális intézményeik konyháit is innen látják el. Kacsát, tyúkot, libát és fürjet is tartanak, Holstein-Fríz szarvasmarháik is vannak, így az idősotthonokba is maguk szállíthatják a tejet, később majd saját tejkészítményeiket is.
Az ökofarm az önfenntartás felé mutat, biztonságos élelmiszer-alapanyagot jelent, és költségeiket csökkenti.
Hazánkban a legjobbak közé került éttermük, a pécsi Jókai Bisztró
A Szoceg vezetése egy másik példaértékű, értékteremtő vállalkozásba is belefogott: Pécs történelmi belvárosában, a Jókai téren múlt tavasszal megnyitotta a Jókai Bisztrót. A minőségi vendéglátás, a saját nyersanyagok és a régió minőségi alapanyagai iránt elkötelezett, szezonális bisztrókonyhával céljuk az volt, hogy maradandó értéket hozzanak létre Pécs és Baranya számára, az étterem nyereségét pedig a szociális ellátásra fordítsák. Hogy az értékteremtésről nem csak beszélnek, azt jelzi, hogy e rövid idő alatt is számtalan kedvező kritika jelent meg róluk, mértékadó gasztronómiai kalauzok említik a Jókai Bisztrót, a Dining Guide kritikusai szerint pedig Pécs legjobb étterme, ők a 2014-es kiadványukban 12,5 pontra értékelték a Jókait, ezzel az ország ötven legjobbja közé emelték.
A világ egyik legnevesebb étteremkalauza, a Gault&Millau ajánlott kategóriába sorolta, és a bisztró az év pécsi étterme lett a made in Pécs Év Étterme szavazásán a múlt év végén.
Kreatív séfjük, Várvizi Péter a világ legrangosabb nemzetközi szakácsversenye, a Bocuse d'Or jövő januári lyoni döntőjébe jutott magyar csapat vezetője.
A bisztróban felhasznált alapanyagok nagy részét helyi termelők, és főként a Szoceg szederkényi ökofarmján megtermelt zöldség és saját nevelésű állatok adják. A cégcsoport következő projektje a napokban, szintén a Jókai téren megnyitott Jókai Cukrászda, amellyel igényes, francia alapokon nyugvó, közérthető cukrászfrontot állítottak fel, elsősorban helyieknek.
facebook: jokai bisztró pécs
www.jokaibisztro.hu