Határon átnyúló csodás tájak és várak a Medvesi Fotós Maratonon

08 okt. 2014 Administrator

Ezen a hét végén rendezik meg Nógrádban a Medvesi Fotós Maratont, melynek idejére újraindul a térségi, szlovák-magyar határon átnyúló tömegközlekedés.

medvesfoto2 copyA Medvesi Fotós Maraton rendezvényének 2013-as életre hívásával a Novohrad – Nógrád Geoparkot irányító társaság legfőbb célja az volt, hogy a program alatt készült fotók segítségével megmutassák: az emlékekben ipari térségként élő terület milyen egyedi, karakteres és értékekkel teli táj valójában. A Karancs – Medves Természetvédelmi Alapítvánnyal közös esemény az idei évben október 11-12-én a Novohrad – Nógrád Geopark központi területén felül új, felvidéki helyszínekkel bővült az esemény, a szervezők pedig autóbuszok indításával kívánják megkönnyíteni a résztvevők mozgását a programok között, egyben egy újabb témára felhívni a figyelmet. Az esemény regisztrált résztvevői mindkét nap ingyenesen utazhatnak majd az irányonként napi négy alkalommal közlekedő járatokon.

Nem „maradnak le” azonban az érdeklődők sem – számukra a vasárnap áll majd rendelkezésre, hogy – a jármű befogadóképességének mértékéig – igénybe vegyék a Salgóbánya – Eresztvény – Fülek – Ajnácskő (és ugyanígy visszafelé) útvonalon közlekedő autóbuszokat. Ennek szimbolikus jelentőséget is tulajdonítanak a szervezők, hiszen jelenleg a teljes Nógrád megyei határszakaszon hiányzik a két ország kistérségeit összekötő közvetlen autóbuszos tömegközlekedés – az utazókat csak az országhatárokig szállítják a társaságok. Fülek és Somoskőújfalu között 2011. április 30-án közlekedett utoljára közvetlen személyvonat, az itteni járatok leállításával Nógrád megye utolsó kishatárforgalmi átmenete is megszűnt létezni. Október 12-én, vasárnap szimbolikus jelentőséggel a program járatait megnyitják a helyi lakosok számára is és egyben biztatják a salgótarjániakat és minden érdeklődőt, hogy látogassák meg Fülek városát és a Vármúzeumot vagy Ajnácskőt és környékét, a felvidékieket pedig Salgó várába vagy éppen a Medves-fennsíkra invitálják. A járatokat jelképes összeg, 1 Euró vagy 300 Forint ellenében lehet majd igénybe venni a teljes programra nem regisztrált érdeklődők számára.

medvesfoto1 copySalgó várában egyfajta „nyílt napot” is tartanak majd vasárnap, így a helyi érdeklődők is találkozhatnak a várba költöző kovácsmesterrel, valamint a Börzsönyi Nehézgyalogság hagyományőrzőivel. A csak ide kilátogató érdeklődőket is arra biztatják a szervezők, hogy ne hagyják majd otthon fényképezőgépeiket, hiszen ilyenkor gyönyörű tájképet fest az innen látható naplemente.

A Medvesi Fotós Maraton programja megtekinthető az esemény honlapján, a www.fotosmaraton.hu címen – így a résztvevők akár már most személyre szabhatják 48 órás időtöltésüket. A garantált programelemek segítségével ugyanis előre, egyéni érdeklődésre szabva tervezhető meg a kétnapos program alatti időtöltés minden órája. A „korán érkezők” egy új lehetőséget is kapnak a „nulladik napon”: Fülek várában pénteken este sajtónyilvános próbavilágítással kezdődik meg a 2014-es Medvesi Fotós Maraton. Az esemény alatt közel száz önkéntes segíti majd a programok zökkenőmentes lebonyolítását, akik helyismeretük segítségével a legjobb fotótémákra, kilátópontokra és rejtett értékekre is felhívják majd a résztvevők figyelmét.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek