A falu, ahová nem kikapcsolódni, hanem bekapcsolódni várják a vendégeket

18 szept. 2015 Vaskor István

Megyer 42 bejelentett lakost számlál, közülük ténylegesen 19-en élnek a faluban. Összesen húsz ház – ebből hét vendégház – „magasodik” itt, az őszinte vidéki vendéglátás és a falusi létet újraértelmező szemlélet jegyében.

 

 

A Sümeg közelében lévő falu azzal várt igazán híressé, hogy hét végi programokra „szőröstül-bőröstül” bérbe vehető az egész település. Most is újszerű felhívást tettek közzé, tárt karokkal várva a turistákat.

Mint internetes portáljukon írják, Megyer rendszeres programjai közé tartozik a disznóölés.

 

„Nem is programnak neveznénk ezeket az igény szerint ismétlődő hétvégéket, mivel a falunkba érkezőknek mi – ellentétben a falusi turizmus gyakorlatával, ahol vendégként érkeznek az érdeklődők, akiket körülugrálnak a háziak, lesve minden kívánságukat – nem kikapcsolódást ígérünk, hanem bekapcsolódást. Kapnak egy falut, ahol ideig-óráig vagy napokig élhetik a falusi élet saját maguk diktálta ütemét. Ha fáznak, akkor fát szednek és begyújtanak a kályhába, ha lovagolni szeretnének, felszerszámozzák a lovat. Egyszóval bekapcsolódnak egy csendes vidék csendes életébe és mindennapjaiba, mely elmenekülést nyújt a zajos városok törtető mindennapjaiból. Nem kell hozzá házat vagy telket vásárolni, aminek fenntartása ugyanannyi időt, gondot és munkát okoz, mint dolgos hétköznapjaik.”

 

Disznótoros hétvégéik novemberben kezdődnek és a következő év februárjának közepéig tartanak, melyre pénteken érkezhetnek és a négyfogásos vidéki borkóstolós vacsoráig mindenki azt teszi, amihez kedve tartja.
Szombaton reggeli-ebéd-vacsora a saját disznóadagból, mellé kenyér, krumpli és tojás. Vasárnap reggeli után lovagolhatnak a megyeri gazda lovain és - ha az idő havat hullat - lovasszánkázni is lehet.

 

 

És már nekiálltak. Idén is, egészen jövő év tavaszáig, szinte minden hétvégén vágnak malacot. Ha tehát bárkinek elege van a műanyagtálcás minőségtől és valóban "vágni" akarja, milyen a minőségi hús, hörpintsen Megyeren egy nagyot, nézze meg, milyen egy vidéki disznóvágás. Érdemes kóstolni a hagyományos és újraértelmezett receptek alapján elkészített disznóságokból, olyan körülmények között, mintha az ember otthon vagy a nagyi falusi portáján lenne.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek