A békebeli nemesi hangulat, a csikótűzhely és a borkultúra találkozása Alsópetényben

12 okt. 2014 Administrator

Alsópetény, ez a hangulatos nógrádi falu a Nyugat-Cserhát festői völgyében fekszik. Történelmi hely, és egyben még igazi, mesebeli falu: ahol véget ér egy utca, az utolsó ház mögött erdők, rétek tárulnak fel, és málna terem a dombokon.

pronay1A gesztenyefák, az akác és az orgona virágai között XV. századi templom, mellette harangtorony áll. A templomdombbal átellenben fekszik az 1750 körül épült, barokk Prónay-kastély.

Nem szabad csak úgy átutazni ezen a kis falun. Meg kell állni, meg kell ismerni, meghálálja! Atemplomdombról festői látványt nyújt, és meseszép naplementék figyelhetők meg innen, harsogóan tiszta levegője átjárja az ide látogatót, barangolás közben pedig izgalmasmúltbéli, történelmi érdekességre bukkanhatunk. Számos kiépített turistaút várja a kirándulni vágyókat – áthalad itt az Országos Kéktúra útvonala is –, déli határában a horgászparadicsom Cser-tó tükrözi a környező dombokat, és a környék bővelkedik természeti látnivalókban is. A közel 680 lelkes kistelepülés a környező nagyobb városokból (Budapest, Vác) autóval és busszal is könnyen, kevesebb mint egy órányi utazással megközelíthető.

pronay3Az alsópetényi Prónay-kastély épített örökségünk értékes eleme, mivel a nemesi rezidenciák egy nagymértékben elpusztult csoportjához tartozik, ám a nógrádi nemesi kúriák sorában a sorsa nem a pusztulás, hanem a megújulás lett. A teljes körűen felújított műemlékegyüttes a régmúltat idéző, békebeli hangulattal nyitotta meg kapuit a vendégek előtt. A kastély fénykorának hangulatát idéző Nagykastély reprezentatív termei és terei, a dísztóra és kastélyparkra nyíló szalonja esküvők, üzleti rendezvények, családi és baráti összejövetelek ideális helyszíne. Egyetlen, impozáns lakosztálya a kastélyban tartott esküvők nászutas párjait fogadja. A Nagykastély alatt húzódó boltozatos pincerendszer meghitt és autentikus hangulatú borkóstolók és borvacsorák helyszíne. A négyzetes alaprajzú Kiskastély korhűen berendezett lakosztályai az építészeti különlegességnek számító, gyönyörű átriumból nyílnak. A domboldal lejtőjébe rejtett Fürdőház szolgáltatásai igazi felüdülést, wellness élményt nyújtanak a XVIII. századi környezetben.

A kastélyhoz közel két felújított, hangulatos falusi vendégház, a Levendula és a Körtefa Vendégház is várja a kirándulni, kikapcsolódni és megpihenni vágyókat. Fedett tornácukon a szúette fapadot reggeltől kezdve beragyogja a napsütés, ennél talán csak a Körtefa Vendégház táblás üvegablakokkal körülölelt, kis verandán esik jobban a napfürdőzés egy kiadós séta után. Konyhájában, ahogy ez a ház legfontosabb részéhez méltó, csikótűzhely ontja magából a meleget, a konyhaasztal piros kockás abroszára bőven felfér a saját készítésű kompéros leves, a nánicka és a didelle – a vendéglátók örömmel adnak receptet hozzá. A Levendula Vendégház kertjébe telepített levendulás kert virágaiból levendula szörp és levendulás gyümölcslekvárok készülnek a kastély konyhájában.

pronay2Idén júliusban közel 300 nm-es konferencia- és rendezvényterem nyílt a Prónay-kastély minden igényt kielégítő, közvetlenül a kastélyparkhoz csatlakozó új épületegyüttesében. Az új épületben kapott helyett az uniós támogatással megvalósult lézer szemészeti klinika, amit a legmodernebb technológiai megoldást jelentő berendezésekkel szereltek fel, a készülékek, az alkalmazott lézerberendezések világszinten is csúcstechnikát jelentenek.

A rendezvényeken vendéglátással is szolgálnak. A tulajdonosokat régi baráti kapcsolat fűzi a Schieszl családhoz, akiknek Borházát és Vendéglőjét ifj. Schieszl Konrád, immár az ötödik generáció tagja vezeti. Az ínyenc konyhától ómama főztjéig terjedő ételeik és a kastély saját borai páratlan gasztronómiai élményt jelentenek, ebbe kóstolhatnak bele a vendégek.

pronay4A közös vendéglátáson túl a borok is kapcsolódási pontot nyújtanak a Prónay-kastély és a Schieszl Borház között. A Csendes Dűlő Szőlőbirtok nevével fémjelzett borok példaszerű együttműködés keretében születnek. A családi szőlőbirtok minden egyes tőkére kiterjedő figyelmű gondozást kap, a szüretet személyes felügyelet alatt, kézzel végzik. A szőlő feldolgozását a Schieszl Borház tapasztalt és értő borászai végzik, a borok bemutatásához és értékesítéséhez pedig szintén a család érdekeltségéhez tartozó kastély ad a borok értékéhez illő hátteret. Közös örömük és büszkeségük, hogy a 2014-es Nemzeti Borkiválóság Program keretén belül megrendezett Országkóstolón idén nem csak kizárólag Tokajból került ki 5 csillagos bor: a magyar borvidékekről és a határon túlról beérkezett 558 tételből összesen 272 került be a Borkiválóságok körébe. Ezek közül 227 bor lett 3 csillagos, 42 bor kapott 4 csillagot és 3 fehérbor kapta a legmagasabb, 5 csillagos minősítést: köztük egyedüli badacsonyiként a Csendes Dűlő Szőlőbirtok Badacsonyi Hárslevelű 2012 bora.
pronay5

                                03 banner 250x250

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek