Virágcserépben sült aszalt paradicsomos kenyérke
A frissen sült otthoni kenyér illata és íze semmihez nem hasonlítható. Ha pedig egy kicsit kreatívak vagyunk akkor a formája sem.
Az alábbi receptet Alidától kaptuk, fogadjátok szeretettel.
Virágcserépben sült aszalt paradicsomos kenyérke
Hozzávalók (2 darabhoz):
30 dkg liszt
1,5 dl víz
1 egész tojás
1 tk só
2 dkg friss élesztő
2 ek apróra vágott aszalt paradicsom (olajban eltett vagy szárított is jó)
5 szem apróra tört rózsabors
a tetejére 1 tojássárgája
Így készül
1. A lisztből, vízből, tojásból, sóból, élesztőből lágy kenyértésztát dagasztottam, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztettem.
Lisztezett deszkára borítva átgyúrtam, végül óvatosan, hogy minél kevésbé menjen szét, beledolgoztam a kis darabokra vágott aszalt paradicsomot, és az apróra tört rózsaborsot.
2. Kettévágtam, két kis bucit formáztam belőle.
Két (15 cm magas), tiszta, új virágcserepet sütőpapírral béleltem (az aljára is jusson!), beletettem a bucikat, majd további 20 percig kelesztettem a tésztát.
3. Közben a sütőt előmelegítettem 180 fokosra, a megkelt bucik tetejét megkentem tojássárgájával, és beraktam a cserepeket a sütőbe. Pirulásig sütöttem a kenyérkéket, amikor megsültek, azonnal rácsra szedtem, így hagytam hűlni.