Üvegbe zárt természetes ételízesítő

07 szept. 2014 Horváth Rita

Ijesztő, ha az üzletekben kapható ételízesítők összetételét elolvassuk: alig tartalmaznak zöldséget. Egészségesebb hát, ha házilag készítjük el ezt.  

etelizesito1Szeptember elejei eltevésnél – amikor a hozzávalók olcsón beszerezhetők – érdemes bespájzolni az őszi-téli hónapokra ezt a remek ételízesítőt, melyben az ízfokozót a természet adja.

Elkészítése nagyon egyszerű! Az alapanyagokat – minél kisebb lyukú – húsdarálón megtisztításuk után „letekerjük”, vagy az apróra vágott darabokat turmixgépben törjük össze. Amikor készen van, ízlés szerint sózzuk, egy jó órán át állni hagyjuk, majd tetszés szerinti nagyságú befőttes üvegekbe töltjük.

A lezáráskor egy réteg celofánra késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk, erre jön a következő celofán – így a kettő között marad a tartósító -, majd a fedőt jó erősen rácsavarjuk. Ételízesítőnket ezt követően bárhol tárolhatjuk, egy éven keresztül garantáltan felhasználható.
etelizesito2Hozzávalók (egy családi adaghoz): fél kg vöröshagyma, 3-4 fej fokhagyma,1 kg sárgarépa, fél kg petrezselyemgyökér, 1 nagy (öklömnyi nagyságú) darab zellergumó, hasonló nagyságú karalábé, fél kg paradicsom, ugyanennyi édes paprika (kimagozva), fél kg karfiol. Zeller- és petrezselyemzöldet ízlés szerint adagolhatunk hozzá.

Csodálatos íz tartósítószerek és ízfokozók nélkül minden olyan ételbe, amelyhez használtunk korábban is valamilyen mesterséges ételízesítőt – amit örökre felejtsünk el.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek