Üdítő természet: szirup pitypangvirágból
Ha még virágzik környezetedben a pitypang, használd ki, irány a rét! Szedd le a virágját és készíts – néhány „segédanyaggal” – ízes szirupot belőle.
A gyermekláncfű – vidékies nevén pitypang – élettani hatásairól kötetnyi a szakirodalom. A gyökeréből készíthető italról már mi is írtunk. Most a virágjából készíthető szirup receptjét ismerhetjük meg. Akik már fogyasztottak belőle, azt mondják, csodálatos ízvilága van. Próbáld ki Te is!
Hozzávalók:
200 g pitypangvirág (kb. 2-3 összmarok), 800 ml víz, 1 kg cukor, 1 citrom, egy csipetnyi őrölt szegfűszeg.
Elkészítése:
A vizet feltesszük forrni. A már meleg vízbe beletesszük a cukrot és olvadásig melegítjük, néhányszor megkeverjük. Mikor az összes cukor feloldódott, beletesszük a pitypangvirágokat, a vékony szeletekre vágott citromot és a csipetnyi szegfűszeget is. Takaréklángon fedő alatt addig melegítjük, amíg bugyborékolni kezd, utána levesszük a tűzről. Forrnia nem szabad, hogy a vitaminok benne maradjanak. Lefedve egy napig pihentetjük.
Másnap ismét felforrósítjuk, de most sem szabad forralni. Egy szűrő segítségével kihalásszuk belőle a citromkarikákat és a virágokat. A szörpöt jól zárható üvegekbe töltjük és legalább 24 órára meleg dunsztba rakjuk.
Fontos, hogy amikor a szörpöt üvegekbe töltjük a tölcsérre egy gézlapot vagy egy erre a célra befogott selyemharisnya darabot húzzunk, így a szörp szép, átlátszó és tiszta lesz.
Méz szirupnak is nevezik, mézhez hasonlító íze, színe és sűrűsége miatt. Ásványvízzel vagy szódával hígítva frissítő italként ajánlott, koktélokhoz, süteményekhez önmagában, szirupként fogyasztható.