Tudtátok, hogy a meggy jó barátságban van a mandulával?
Ez a meggyes- mandulás rétes fahéjjal fűszerezve egy kelet-európai specialitás. Remek nyári desszert, aki nem diétázik egy gombóc vanília fagyival is feltuningolhatja!
Elkészítés: 40 perc
Sütés: 25 perc
Hozzávalók ( 8 adaghoz)
500g meggy, magozott
1/2 teáskanál fahéj
25g friss zsemlemorzsa
100g lágy barna cukor
55g őrölt mandula
1 citrom reszelt héja
6 lap rétes tészta, mérete kb 39cm x 30cm
50g olvasztott vaj
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 200fokra (180fok légkeveréses sütőben). Keverjük össze a cseresznyét, a fűszereket, a zsemlemorzsát, a mandulát, a cukrot és egy csipetnyi lelkesedést, majd hagyjuk állni 15 percig.
2. Tekerjük ki a rétestészta lapokat és fedjük le nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki a tészta miközben dolgozunk. Fektessük le az első lapot a pultra és kenjük át az egészet olvasztott vajjal. Ezután helyezzük rá a következő lapot és azt is kenjük át vajjal. Addig folytassuk, amíg a lapok el nem fogynak.
3. A meggyes krémünket simítsuk a rétestészta, de úgy 3 cm-t hagyjunk üresen mindkét végén. Tekerjük át szorosan a tésztát a keverék körül és dugjuk be a végét.
4. Tegyük át egy enyhén olajozott sütőlapra. Csinálhatjuk hagyományos patkó alakúra vagy hagyjuk egyenesen. Kenjük át olvasztott vajjal és süssük kb. 20-25 percig, míg aranybarnára sül. Ehetjük melegen vagy szobahőmérsékleten, meghintve porcukorral és tálaljuk tejszínhabbal vagy 1 gombóc fagyival.