Tökéletes ízharmónia: kecskepásztor-leves a Bakonyból
Mit csinál az emberfia ezekben a borongós, hűvös nyár eleji napokban? Tésztát gyúr a szebb napokra, főz és teszi azt, amit napsütéses időben szokott.
A bakonyi kecskepásztor-leves kellemes egytálétel, mely tartalmaz minden földi jót, mi ilyenkor fellelhető. Ezért sem „klasszikus” a recept, mert ez az étek teljesen kreatív!
Tartalmaz káposztát - és ebben a receptben ezen van a hangsúly -, mindenféle zöldséget: úgymint sárgarépa, fehérrépa, zeller, és mivel bakonyi: az elmaradhatatlan gomba sem hiányozhat. Most éppen szegfűgomba, hisz az időjárás nagyon kedvez neki. Felhasználható hozzá bőségesen újhagymaszár és sok-sok fokhagyma, no meg füstölt lapocka. A fűszerek fontosak: kömény, borsika, lestyán, kapor – ízlés szerint.
Aki kicsit is fogékony a sűrű leveskészítésre és csinált már másfélét, annak nem okoz különösebb fejtörést, hogy ez az étek hogyan is készül. A sűrítés? Tejszín tojássárgájával elkeverve!
A tetejére dísznek friss petrezselyemzöld mehet. Pirítóst adjunk mellé! Jó étvágyat!