Tök jó: sülve, főve egészséges!
Régen úgy tartották, hogy a tök akkor jó, ha megcsípi a dér. Ma ez másképp van: hetekkel ezelőtt lehetett belőle vásárolni egészséges finomságokat.
- Többnyire levest főzök belőle. Még megsütni sem kell a sütőtököt, így több vitamin marad benne: egyszerűen felkockázom, mint a krumplit, picit sózom, vizet öntök rá, hogy befedje, s amikor megfő, rányomok egy gerezd fokhagymát. Cukrozom, botmixerrel pépesítem, és végül tejszínnel habarom - osztja meg remek tökleves-receptjét Farkas Mária, cecei őstermelő, akinek kertjében idén rekordméretű tökök is termettek.
- A szárazság persze nem tett jót a töknek sem. Sok idő előtt megrohadt a száránál, s néhány dísztök, bár jókorára nőtt, megrepedezett.
A kanadai sütőtök - azaz, ahogy Cece környékén hívják, babatök - ízén azonban nem érezni az eső hiányát, vagy az idő előtti érést: finom édes, ráadásul tele van mindenféle értékes anyaggal.
Karotinoidokban, A-, B-, C- vitaminban, foszforban, kálciumban és magnéziumban igen gazdag. A magjában lévő E-vitamin antioxidánsként védelmet nyújt szervezetünknek a szabad gyökökkel szemben, így csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét. A tök tápértéke igen magas, hiszen sok cukrot, fehérjét, rostanyagot és ásványi anyagot tartalmaz.
Ugyanakkor rendkívül könnyen emészthető, így már csecsemőkorban adható a babáknak kiegészítő táplálékként. Könnyen készíthetünk remek bébiételt otthon, ha a megsütött tököt burgonyával lazítjuk, enyhén sózva, tejjel hígítva tálaljuk a picinek.
A sütőtök leve ugyancsak jótékony hatású. Hatékonyan gyógyítja a meghűléses betegségek során kialakuló gyulladásokat, sőt, a vér tisztítását is elősegíti, mivel sok káliumot tartalmaz. Az allergiás tüneteket szintén csökkenthetjük: töklé fogyasztásával mérséklődhet a tüsszögés, köhögés, s akár az asztmás rohamok is.
A lé elkészítéséhez a sült tökdarabokat simára turmixoljuk, adunk hozzá némi alma- vagy ananászlét, ízlés szerint mézet, és tovább turmixoljuk. Végül őrölt fűszerekkel, gyömbérrel, fahéjjal ízesítjük, s jégbe hűtve fogyasztjuk. Remek frissítőital lehet a szeptemberi vénasszonyok nyarának forró napjain.
Forrás: fmh.hu