Téli kenyérsaláta, azaz a száraz kenyér új élete
A kenyérsaláta, született nevén panzanella, nem egy túlspirázott étel. Egyszerű, olcsó és a minden háztartásban megtalálható száraz kenyérmaradékra épít.
Nálunk most épp egy fél fehér bagett várta jobb sorsát, így belőle készítettem el, de bármilyen más pár napos kenyérből jó! A kenyérsaláta remek tulajdonsága, hogy minden évszakban kedvünkre variálható, nyáron paradicsomos-mozarellás változatban, ilyenkor télen pedig szalonnás-céklás formában szoktam elkészíteni.
A téli salátához a következőkre lesz szükséged:
fél rúd maradék bagett, vagy 2 nagyobb kifli felkarikázva, apróra vágva, 3 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál szárított oregánó, 8 csík bacon szalonna, 1 nagy marék rukkola, 1 nagy marék apróra, tépkedett saláta, opcionális: ecetes, házi cékla saláta 3-4 evőkanálnyi
Az öntethez:
3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál almaecet, csipet só, frissen őrölt bors
Elkészítése:
A kenyeret felkarikázuk, és kisebb darabokra vágjuk a szeleteket. Egy nagyobb tálba öntjük az olívaolajat, belenyomjuk a fokhagyma gerezdeket és összekeverjük az oregánóval. Ebben az olajos maszatban forgatjuk meg a kenyérdarabokat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk – ügyelve, hogy egymás mellett legyenek, ne egymáson a darabok – és a sütőbe toljuk pár percre, hogy szépen a grill alatt megpiruljanak.
Amíg a kenyér pirul, egy serpenyőben megsütjük a bacon szalonnát. Ha kész, lecsöpögtetjük, és feldaraboljuk. Egy nagy salátás tálba helyezzük az apróra tépkedett salátát, rukkolát, a felkockázott bacont, hozzákeverjük a megpirult kenyérdarabokat. Itt keverjük hozzá a céklát is – ez opcionális. Egy pici befőttes üvegben összerázzuk az öntet hozzávalóit és a salátára borítjuk.