Téli kenyérsaláta, azaz a száraz kenyér új élete

07 febr. 2015 Administrator

A kenyérsaláta, született nevén panzanella, nem egy túlspirázott étel. Egyszerű, olcsó és a minden háztartásban megtalálható száraz kenyérmaradékra épít.

kenyérsalátaNálunk most épp egy fél fehér bagett várta jobb sorsát, így belőle készítettem el, de bármilyen más pár napos kenyérből jó! A kenyérsaláta remek tulajdonsága, hogy minden évszakban kedvünkre variálható, nyáron paradicsomos-mozarellás változatban, ilyenkor télen pedig szalonnás-céklás formában szoktam elkészíteni.

A téli salátához a következőkre lesz szükséged:

fél rúd maradék bagett, vagy 2 nagyobb kifli felkarikázva, apróra vágva, 3 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál szárított oregánó, 8 csík bacon szalonna, 1 nagy marék rukkola, 1 nagy marék apróra, tépkedett saláta, opcionális: ecetes, házi cékla saláta 3-4 evőkanálnyi

Az öntethez:

3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál almaecet, csipet só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

A kenyeret felkarikázuk, és kisebb darabokra vágjuk a szeleteket. Egy nagyobb tálba öntjük az olívaolajat, belenyomjuk a fokhagyma gerezdeket és összekeverjük az oregánóval. Ebben az olajos maszatban forgatjuk meg a kenyérdarabokat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk – ügyelve, hogy egymás mellett legyenek, ne egymáson a darabok – és a sütőbe toljuk pár percre, hogy szépen a grill alatt megpiruljanak.

Amíg a kenyér pirul, egy serpenyőben megsütjük a bacon szalonnát. Ha kész, lecsöpögtetjük, és feldaraboljuk. Egy nagy salátás tálba helyezzük az apróra tépkedett salátát, rukkolát, a felkockázott bacont, hozzákeverjük a megpirult kenyérdarabokat. Itt keverjük hozzá a céklát is – ez opcionális. Egy pici befőttes üvegben összerázzuk az öntet hozzávalóit és a salátára borítjuk.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek