Tegyük változatossá szendvicskrémeinket
Az unalmas, egyenízű és nem túlságosan egészséges felvágottak helyett, néhány hozzávalóból pillanatok alatt ízletes szendvicskrémeket készíthetünk.
A hozzávalókat fantáziánk szerint szinte a végtelenségig variálhatjuk. Adhatjuk reggelire, uzsonnára vagy akár vacsorára. Néhány szelet pirítóssal és némi friss zölddel fejedelmi fogást varázsolhatunk az asztalra. Erről jut eszembe: a tavasz közeledtével érdemes figyelni a korai növényeket (pongyola pitypang, lándzsás útifű, csalán, medvehagyma, martilapu, vadsóska, vadkakukkfű, vadfokhagyma, turbolya stb.) és felhasználni őket a konyhában! Akár szendvicskrémekhez is…
Füstölt sajtos almás krém
1 almát lereszelünk és meglocsoljuk pár csepp citromlével. Összekeverünk 10 deka natúr és 20 deka füstölt krémsajtot. Ha jól összeállt, belekeverünk 5 deka darált diót és az almát, aminek a levét kicsavarjuk.
Kőrözött, ahogy mi szeretjük
20 deka tehéntúró, 15 deka juhtúró, 2-3 evőkanálnyi margarin, 1 fej finomra vágott lilahagyma, kevés ételízesítő, fehérbors, ízlés szerint pirospaprika (lehet füstös is), 1 evőkanál dijoni mustár (ez kiváltható mustárporral).
Tojáskrém
4 főtt tojást lereszelünk, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint mustárt és 10-15 deka margarint adunk hozzá. Alaposan összedolgozzuk. Ízlés szerint reszelt sajtot is adhatunk hozzá.
Sárgarépás krémsajt sült fokhagymával
Egy fej fokhagymát félbevágunk, frissen szedett rozmaring ágacskával egy darab alufóliára tesszük. Meglocsoljuk oliva olajjal és szorosan becsomagoljuk. Sütőben kb. 40 perc alatt puhára sütjük. Közben lereszelünk 1-2 szál sárgarépát, 20 deka krémsajttal összekeverjük. A megsült fokhagymát kinyomogatjuk a héjából és hozzáadjuk a sajtos keverékhez.
Cukkinikrém paradicsommal
3 nagy cukkínit fóliába csomagolva a sütőben megsütünk. Ha kész, pépesítjük. Hozzáadunk darabolt aszalt paradicsomot, zúzott fokhagymát, sót, borsot, olíva olajat, végül 2-3 evőkanál majonézt.
Hasonló módon padlizsánból is készíthetünk krémet.
Szendvicskrém gyökérzöldségekből
Fóliában megsütünk 2 fej céklát, 2-3 szál sárgarépát, 1 zellergumót, 1 fej fokhagymát. Teszünk melléjük 1-2 ág kakukkfüvet is. A puha zöldségeket pépesítjük, sózzuk, borsozzuk és annyi majonézt adunk hozzá, amivel jó krémes állagot érünk el.
Jó étvágyat!