Szárazvirág dekorációk gyógy- és fűszernövényekből
Lassan véget ér a nyár. Akár örülünk ennek, akár búslakodunk miatta – bár szerintem nem érdemes –, az ősz is ad örömöket sok kreatív tevékenységre.
Az ősz sokszínű évszak. Rengeteg teendő akad ilyenkor, hiszen amit nyáron megtermeltünk, azt most be kell takarítani. Így van ez a gyógy- és fűszernövényekkel is, amelyekből szárításuk után sok mindent készíthetünk. A kellemes, őszi estéken – akár a tornácon ücsörögve, plédbe bebugyolálva magunkat – például egy csésze illatos gyömbértea társaságában jókat alkothatunk: elsősorban dekorációkra gondolok, melyeket készíthetünk ajándékba, vagy magunkat is meglephetjük azokkal.
Egy nagyon kedves dekoráció – ami nem csak szép, hanem illatozik is – egy fűszernövény-fonat. Ha nem felejtünk el belekötni a levendula csokrocskát, akkor a molyok ellen is védelmet nyújt! Az elkészítése nagyon egyszerű! A már megszárított növényekből csokrokat kötünk, és tetszés szerint felfűzzük őket egy vastagabb drótra. A drót végét ne felejtsük el meghajlítani, hogy a kész művünket könnyen felakaszthassuk. Elsősorban konyhába, esetleg kamraajtóra ajánlott, ám mindenki maga dönti el, hová helyezi.
Egy másik nagy kedvenc a természetes, csak növényekből - illetve ha szükség van rá, 100 %-os illóolajjal – üvegben készült illatósító. Természetesen a szárazvirág szükséges hozzá, no és egy kis maradék organza vagy csipke anyag, kinek melyik tetszik jobban. A lényeg, hogy ne sűrű szövésű anyagot válasszunk, mert az nem engedi át az illatokat! Természetesen nem csak a fotón látható üvegeket használhatunk, hanem az is nagyszerű megoldás, ha organzából köröket vágunk ki, és egyszerű kis illet batyukat kötünk belőlük.
Az ügyesebbek zsákokat, különböző formákat (szív, tulipán) is vághatnak ki, és összevarrva remek, saját készítésű illatpárnánk lesz, amit bárhová felakaszthatunk.
A következő dekoráció egy ajtókoszorú. Ha vendégségbe megyünk valahová, az első benyomás a fontos, s mi az, ha nem az ajtókoszorú! Tegyük mi is széppé, mutatóssá bejárati ajtónkat, hogy a hozzánk vendégségbe érkezőknek legyen mit csodálniuk a belépés előtt.
Amilyen mutatós, olyan egyszerű elkészíteni ezt a koszorút. Természetesen nem csak egyfajta paprikát használhatunk, hanem bátran variálhatunk a formákkal, színekkel. Az alap egy vesszőkoszorú, amit készíthetünk mi magunk is, de beszerezhetjük kreatív üzletben. E mellett némi drótra és persze a paprikákra van szükségünk.
Az elkészítés menete: 4-5 paprikát a szárainál összefogunk, és jó erősen megdrótozzuk. Ilyen kötegeket kell készítenünk, jó sokat, attól függően, hogy mekkora a koszorú alapunk. Ha elkészültek a kis csokrocskák, más dolgunk már nem is marad, mint egyenként feldrótozni azokat az alapra. A maradék drótból ne felejtsünk el akasztót készíteni, hogy a kész művünket könnyedén felakaszthassuk.
Amire figyelnünk kell, hogy olyan ajtóra helyezzük, amit nem tűz folyamatosan a nap és nem éri eső, mert különben nagyon hamar megfakul, vagy elrohad a koszorúnk! Aki esetleg sajnálja a bejárati ajtóra helyezni, a konyhában is gyönyörűen mutat!
Még egy utolsó jó tanács: ha megszárad, lelakkozhatjuk, hogy a portól védve legyen és könnyebben tudjuk tisztítani.