Szalonnás lepény, az emlékek sütije

22 júl. 2014 Kadlót Kati

Ez a recept már nagyon régi. A faluban néhány éve édesanyám jóvoltából egy-egy rendezvényen megkóstolhatták az idelátogatók, akik nem csalódtak benne.

szlepeny1x2A szalonnás lepény diétásnak nem mondható, de nagyon finom. Régen, amikor nagymamám készítette a pici konyhájában, a finom illat mindent átjárt.

De szép is volt! Nekem éppen ezért ez az emlékek „sütije”. Próbáld ki Te is, nem fogsz csalódni.

Hozzávalók:
0,5 kg sima liszt
1 kanál zsír (7dkg) -  vagy 10-15 dkg margarin, esetleg olajjal is helyettesíthető
3dkg élesztő
3 dl tej
1 teáskanál cukor
1-2 csipet só
20 dkg közepes vastagságú szalonna
2-3 ek liszt (púpozott)

Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, elkeverjük, míg el nem olvad, az élesztőt ebben a tejben felfuttatjuk. A lisztet a sóval elkeverjük, és elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk az élesztős keveréket, és jól összedolgozzuk. Nokedli sűrűségű tésztánk lesz. Meleg helyen dupla méretűre kelesztjük, majd a tésztát vékonyra kinyújtjuk, és tepsibe tesszük.

szlepeny2xA szalonnát a bőre nélkül, apró kockákra vágjuk, és ropogósra sütjük. A 2-3 ek lisztet hozzáadjuk, de nem pirítjuk meg - mint amikor rántást készítünk. Felöntjük 2-3 dl hideg vízzel, csomómentesre keverjük, amíg sűrű mártás állagúvá válik. Ezt a szalonnás „krémet” egyenletesen rákenjük a tésztára.
Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a széle világosbarna nem lesz.

Jó étvágyat hozzá!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek