Pompás palóc csemegék
Van otthon krumplid és egy kevés liszted? Akkor már biztosan nem maradsz éhesen, mert sokféle palóc csemegét készíthetsz belőlük! Érdemes kipróbálni!
Vidéki településeken, a palócok lakta tájakon főleg a sárgabelű burgonyával lehet találkozni, ami egy nagyon ízletes krumplifajta. Ennek felhasználásával készülnek az alábbi ínyencségek.
Ganca vagy krumplisbukta
Elkészítése: megfőzzük a megpucolt krumplit, összetörjük és még melegen belekeverjük a lisztet. Kiszaggatva megzsírozott tepsiben még megsüthetjük, hogy ropogós széleket kapjunk. Tetejére bármit tehetünk, tejfölt, paprikás hagymát, petrezselyemzöldet is..
Krumplilaska
Elkészítés: összetörjük a főtt krumplit. Megvárjuk, amíg kihűl, majd liszttel összekeverjük és kisebb darabokra osztva kinyújtjuk. Platnin megsütjük mindkét oldalát. Bármilyen töltelékkel, akár édessel-sóssal tálalhatjuk. A kacsazsírral vékonyan megkent krumplilaska pompás eledel!
Sztrapacska
Elkészítés: 4-5 szem nagyméretű krumplit sajtreszelőn nyersen lereszelünk - kemény munka lesz. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz, megsózzuk és nokedli szaggatóval a lobogó vízbe beleszaggatjuk. Lehet tálalni lepirított káposztával, hagymával, juhtúróval, tehéntúróval, szalonnával is.
(Felső fotónkon krumplilaska, alul sztrapacska.)
Jó étvágyat kívánok mindegyikhez!