Páratlan ízvilágú skót pogácsa, a Scone
Nagy-Britanniában igen népszerű aprósütemény, nevét egy skót kisvárosról, Scone-ról kapta. Készülhet sós és édes változatban is, dobozban sokáig eláll.
Én most édes vörösáfonyás scone-nal leplek meg benneteket. A legjobb, ha a gyermeket is bevonjuk a munkába, mivel semmilyen kézügyességet nem igényel, nyugodtan rábízhatjuk a munka nagy részét. Lehet kicsit takarítani kell majd az adagolás után, de ugye ez mindenkinek belefér.
Hozzávalók: 3 pohár liszt (400 g), 2/4 pohár cukor (160 g), 1 tk szódabikarbóna, 1/2 tk sütőpor, 1/4 tk só, 200 g pohár vörösáfonya, 1/2 citrom reszelt héja, 3/4 pohár tej (200 ml), 1 ek citromlé (a külföldön kapható buttermilk kellene bele, mi ezzel helyettesíthetjük), 10 ek vaj (140 g) olvasztva, kristálycukor a szóráshoz
Elkészítése: A szárazanyagokat keverjük össze. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, tejet a citromlével, citromhéjat, vörösáfonyát, és keverjük el egy fakanállal. Nem kell simára dolgozni, ez is az egyik lényege a scone-nak. Puha vajas tésztát kapunk ami könnyen formázható, bár erre nem is kell nagy hangsúlyt fektetni.
Borítsuk ki a deszkára, felezzük el és formázzunk 2 cm vastag kör alakra. Vágjuk fel, mint a tortát szoktuk, háromszög alakra.
Tegyük zsírpapírral ellátott tepsire, szórjuk meg a kristálycukorral és 185 fokon süssük szép aranybarnára.
Sokáig eláll, friss és ropogós marad a délutáni vagy esti tea mellé elengedhetetlen.