Pálinka gyógynövény-ágyon! Egy próbát megér!

22 jún. 2015 Administrator

Szá­mol­junk le a meg­szo­kás­sal! Ké­szít­sünk ágyas pá­lin­kát gyógy­nö­vé­nyek­kel. Azok­kal a fü­vek­kel, ame­lye­ket te­á­ban sze­re­tünk,nyu­god­tan kí­sér­le­tez­he­tünk.

agyas1Ágyas pálinkát általában a cefrét is szolgáltató gyümölcsökkel szoktak készíteni. Ennek talán az is oka, hogy a Zwack család 225 évvel ezelőtt olyan magasra tette a mércét a gyomorkeserűjével, hogy azután már nem maradt kedve kísérletezni a pálinka-hívőknek.

Pedig megéri. Nem a gömbölyded üveg tartalmát kell utánozni, hiszen annak a receptje ma is hétpecsétes titok, hanem kövessük a saját ízlésünket.

Ha teába jó, akkor pálinkába is

Amelyik gyógynövényből szívesen főzünk teát, azzal érdemes ilyen módon is kísérletet tenni. Menta, ánizs, édeskömény, szegfűbors, bodza, hárs, levendula, szegfűszeg, édesgyökér, szemvidító fű, kamilla, borókabogyó, csipkebogyó, körömvirág és még hosszan sorolhatnánk... A kedvenc fekete teánkból is tehetünk a fűszerkeverékbe. Ízesíthetjük  apróra vágott friss gyömbérrel, citromhéjjal.

Aki valami keserűt szeretne, próbálkozhat a számos vermut alapanyagául szolgáló fehérürömmel, vagy az ezerjófűvel. De ezekkel nagyon óvatosan bánjunk, mert kis mennyiség is nagyon keserű ízt fog kölcsönözni az italnak. És ha a sóra igaz, hogy kivenni már nem lehet az ételből, hát a keserű ízt adó füvekre ez ugyanúgy jellemző. Adagoljuk apránként, folyamatos kóstolgatás mellett.

A keserű ízek a jól ismert gyomorerősítő hatás mellett jótékonyan hatnak a májra, az epére, de – hölgyek figyelem! -, anyagcsere gyorsító hatásukkal a fogyókúrához is bevethetők.

agyas2Készítsünk esszenciát

Az ízlésünknek megfelelően kiválasztott füvekből először egy-egy kávéskanálnyit tegyünk az üvegbe és öntsük fel valami pénztárcakímélő, olcsó vodkával. Persze, ha kényeztetni akarjuk magunkat, valami jóféle gyümölcspálinka is szóba jöhet. A semleges ízű vodka annyiban szerencsésebb terepet biztosít a kísérletezésre, hogy nem viszi félre a gyógynövények aromáját. Ha gyümölcspálinka az alap, akkor figyelni kell az ízharmóniára.

Ha valamelyik aromaanyagnak vezérszerepet szánunk, akkor érdemes egy kisebb üvegben töményebb esszenciát készíteni és a kísérőízeket adó többi gyógynövényből külön elkészíteni az alapot. Pár nap múlva fokozatosan hozzáadhatunk egy-egy kicsit az alaphoz a vezérízből. Persze a folyamatos kóstolgatás ezúttal is elkerülhetetlen.

Aratópálinka

Ha tettünk az italunkba keserű ízt adó füvet, akkor egy kis cukorral, vagy édesítőszerrel kiemelhetjük jobban az aromáját.

agyas3Az, hogy a pálinka téli ital, merő tévedés. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a parasztemberek aratás előtt az „arató pálinkával” erősítették magukat a nehéz fizikai munkára.

Aki mégsem szeretne ebben a melegben töményet inni, a saját recept szerint elkészített ágyas pálinkával folytathatja a kísérletezést a házi bárpultnál, különböző long drinkek kevergetésével.

Ripost.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek