Melegítő levesek az őszi-téli napokra

14 nov. 2014 Horváth Adrien

A leveseket illetően kétféle embertípust ismerek. Az egyik télen-nyáron levest főz, a másik inkább a hűvös-hideg napok étkei közé sorolja a levest.

adrienlevesNos, én nyáron inkább gyümölcs – és zöldségkrém leveseket készítek, aztán a hideg hónapokban jöhetnek a szívet-lelket melengető sűrű, akár egytál ételnek is beillő levesek.

Íme, a kedvenceink! Elsőként mindjárt egy olyan leves, amit még soha nem készítettem. De hála a szomszéd néninek, elég sűrűn kerül az asztalunkra. Ez a kötött galuska leves.

Kötött galuska leves
Vöröshagymát apróra felkockázunk, és kevés olajon megpirítunk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük hideg vízzel. Kockára vágott sárgarépát, gyökeret, zellert és burgonyát teszünk bele, puhára főzzük.

Közben a szokásos módon tésztát gyúrunk (10 deka liszthez 1 tojás, só, kevés víz, tehát 1 kiló liszthez 10 tojás), rövid pihentetés után kinyújtjuk és megtöltjük zsíron pirított vöröshagymával, amit erősen fűszereztünk borssal. Utána a tésztából csíkokat vágunk és csinosan megkötjük őket, úgy, hogy lehetőleg egyben maradjanak. Sorra betesszük őket a levesbe és készre főzzük. Van, aki külön vízben főzi ki a „csimbókokat”, utána teszi őket a levesbe. Nagyon laktató, különleges, igazi falusi leves!

Csicseriborsó leves
Kevés olajon vöröshagymát és zúzott fokhagymát futtatunk, aprított zellergumót, sárgarépát, gyökeret és néhány szem burgonyát dobunk rá, átpároljuk. Pirospaprikával, ételízesítővel, borsikafűvel és aprított zellerzöldjével megszórjuk, felöntjük vízzel és puhára főzzük. Mielőtt a zöldségek teljesen megpuhulnának, 1 üveg csicseriborsót adunk a leveshez, majd tejföllel habarva tálaljuk.

Hasonló módon készíthetünk lencse-, vagy felesborsó levest. Tartalmasabbá tehetjük a leveseket, ha kevés füstölt húst, lecsókolbászt, vagy virslit főzünk bele.

Húsleves komplett menüsorral
A húsleves is a téli étkek közé tartozik nálunk, nagyon szeretjük. Most bemutatom a karácsonyi levesemet, ami kicsit több is, mint leves, hiszen komplett menüsor készíthető belőle.

levesalap2Marhahúsból és pulykanyakból, pulykaszárnyból készítem. Rengeteg sárgarépát, gyökeret, zellert, kelbimbót, gombát, burgonyát, ceruzababot, mángold szárat, karalábét, kisebb darab kelkáposztát és 1-2 cső kukoricát teszek a húsokra. Aztán következik a fűszerezés: egész vöröshagyma, néhány fokhagymagerezd, 1 paprika, 1 paradicsom (utóbbiak a fagyasztóból), szemes bors, reszelt szerecsendió, szegfűszeg, kisebb egész fahéj, gyömbérdarabka, ételízesítő, petrezselyem és zeller zöldje, kurkuma, pár csípős paprika. Felöntöm vízzel és utána már nincs vele dolgom, alágyújtok és lassú tűzön több órán keresztül főzöm.

Házi csigatésztával tálalom.

A marhahúst nem a levessel, hanem külön fogásként adom asztalra. Felszeletelve kevés vajon, a szeleteket mustárral bekenve átsütöm. Pirított zöldségpürét és egresmártást készítek hozzá.

Pirított zöldségpüré

Felkockázott-karikázott sárgarépát, gyökeret, zellert ételízesítős vízben puhára főzök, és leszűrve darabosra töröm. Forró serpenyőbe teszem, amiben kevés olajat hevítettem és lassan pirítani kezdem. Időnként – amikor az alja már kapott egy kis színt, fordítok rajta. Mindezt addig csinálom, amíg a püré aranyszínű lesz. Apróra vágott petrezselyemmel megszórom tálalás előtt.

Leveshús egres szósszal

Az egresszósz apai nagymamám és férjem nagyanyjának receptje (sajnos nem ismerték egymást, de az egresszószt egyformán készítették). Vajat hevítünk és rádobjuk az egrest. Pár percig pároljuk, kevés liszttel megszórjuk és tejföllel sűrítjük. Én semmiféle fűszert nem szoktam hozzáadni, hiszen a gyümölcs aromás, a tejföl savanykás, ettől tökéletes az egész. Ugyanakkor az egres szereti a kaprot, tehát aki akarja, szórja meg vele.

Néhány perc alatt elkészül és remek kísérője a főtt-átsütött marhahúsnak és a pirított zöldségpürének.

Téli fűszeres zöldségleves

leveszoldsegApróra vágott vöröshagymát pirítunk olajon, majd puhulási sorrendben adjuk hozzá az ugyancsak feldarabolt zöldségeket: 2-3 szál sárgarépát, 1-2 nagyobb burgonyát, zellergumót, néhány rózsa karfiolt, pár darab laskagombát, egy maroknyi zöldbabot, 1 maroknyi zöldborsót, 1 fej brokkolit.

Fűszerezzük ételízesítővel, fehérborssal, kevés chilipaprikával vagy chili pehellyel, csokorba kötött néhány szál kakukkfűvel, zsályával és bazsalikommal. A végén felöntjük natúr paradicsomlével és készre főzzük.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek