Mandulavaj: az ízlelőbimbók álma és vágya

02 okt. 2013 Vaskor Máté

Türelmetlen embereknek igazi próbatétel a mandulavaj elkészítése, de mindenképp megér egy próbát, hiszen az eredmény nem hagy kívánnivalót maga után.

mandulavaj1Több oka is van, amiért megéri fáradozni: az egyik, hogy sokkal olcsóbban kihozható a boltban kapható vajaktól, a másik pedig, hogy tudjuk, mit eszünk.

Nem feltétlen kell nyers mandulát használni, de a lényeg, hogy a termés organikus legyen és kerüljük a pasztörizált fajtákat.

Tehát nemcsak abban leljük majd örömünket, hogy saját magunk készítettük el a mandulavajat, hanem boldogságérzetet ad az is, hogy spóroltunk.

mandulavaj2A recept:

Kezdésként öntsük egy konyhai robotgépbe a mandulákat – tetszőleges mennyiségben. Függően az eszköz méretétől, egyszerre ne daráljunk háromnál több csészényi mandulát, inkább apránként essünk túl a folyamaton.

Az aprítás közben észre fogjuk venni, hogy a robotgép szélére tapad a manduladara, úgyhogy időnként precízen kaparjuk le azt onnan. Nagyjából 10-15 percre van szükség, mire a segédkellék makulátlanul ledarálja a mandulát.

Mihelyst olaj szabadul fel a mandulából, a súlya egyre nagyobb lesz és az állaga is megváltozik. Azt is megfigyelhetjük majd, hogy a hőmérséklete is egyre magasabbá válik, ezért érdemesebb pirított mandulát használni.

Mikor már úgy érezzük, hogy felesleges volt elkezdeni, és sosem lesz ebből semmi, akkor – nagyjából fél órát követően – megtörténik a csoda: immár egy szemcsés kinézetű mandulavajat látunk magunk előtt.

 

mandulavaj3Szánjunk rá még pár minutumot a darálásra, és – szinte hihetetlen, de – kész a krémes mandulavaj, ráadásul finomabb, mint valaha is fogyasztottál.

Az elkészítés közben nyugodtan fűszerezhetjük saját ízlésünk szerint sóval, borssal.

Ha végeztünk merjük át egy üvegbe és tároljuk a hűtőben. Jó étvágyat!

Kipróbáltad? Írd meg róla véleményedet hozzászólásban! 

Forrás és fotók: detoxinista.com

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek