Mandulavaj: az ízlelőbimbók álma és vágya
Türelmetlen embereknek igazi próbatétel a mandulavaj elkészítése, de mindenképp megér egy próbát, hiszen az eredmény nem hagy kívánnivalót maga után.
Több oka is van, amiért megéri fáradozni: az egyik, hogy sokkal olcsóbban kihozható a boltban kapható vajaktól, a másik pedig, hogy tudjuk, mit eszünk.
Nem feltétlen kell nyers mandulát használni, de a lényeg, hogy a termés organikus legyen és kerüljük a pasztörizált fajtákat.
Tehát nemcsak abban leljük majd örömünket, hogy saját magunk készítettük el a mandulavajat, hanem boldogságérzetet ad az is, hogy spóroltunk.
A recept:
Kezdésként öntsük egy konyhai robotgépbe a mandulákat – tetszőleges mennyiségben. Függően az eszköz méretétől, egyszerre ne daráljunk háromnál több csészényi mandulát, inkább apránként essünk túl a folyamaton.
Az aprítás közben észre fogjuk venni, hogy a robotgép szélére tapad a manduladara, úgyhogy időnként precízen kaparjuk le azt onnan. Nagyjából 10-15 percre van szükség, mire a segédkellék makulátlanul ledarálja a mandulát.
Mihelyst olaj szabadul fel a mandulából, a súlya egyre nagyobb lesz és az állaga is megváltozik. Azt is megfigyelhetjük majd, hogy a hőmérséklete is egyre magasabbá válik, ezért érdemesebb pirított mandulát használni.
Mikor már úgy érezzük, hogy felesleges volt elkezdeni, és sosem lesz ebből semmi, akkor – nagyjából fél órát követően – megtörténik a csoda: immár egy szemcsés kinézetű mandulavajat látunk magunk előtt.
Szánjunk rá még pár minutumot a darálásra, és – szinte hihetetlen, de – kész a krémes mandulavaj, ráadásul finomabb, mint valaha is fogyasztottál.
Az elkészítés közben nyugodtan fűszerezhetjük saját ízlésünk szerint sóval, borssal.
Ha végeztünk merjük át egy üvegbe és tároljuk a hűtőben. Jó étvágyat!
Kipróbáltad? Írd meg róla véleményedet hozzászólásban!
Forrás és fotók: detoxinista.com