Létezik grillezés hús nélkül is

08 jún. 2012 Vaskor Máté

grill-sheknowscomItt a nyár és vele a grillezés szezonja. Mi utána jártunk, hogy a húsok mellett melyek azok az ínyencségek, amelyeket szintén megsüthetsz kertedben.

Mindenki imádja a grillezést, főleg ha egy nyári este a családdal, vagy a barátokkal tesszük azt. Mi sem könnyebb, mint egy szelet húst a tűzre dobni, majd jót falatozni belőle. Ezt már őseink is tudták, s évezredekkel ezelőtt is ez volt az esti menü, s napjainkban, a vidéki életben sem elhanyagolható jelenléte. Ám sokan nem tudják, hogy változatosan is lehet a grillsütőt használni. Íme, néhány a rengeteg ételopció közül, amelyet szintén az izzó lángra helyezhetünk vacsoraidőben.

Barack. – E gyümölcs önmagában is kiváló ízű, de ne félj felszeletelni és egy kicsit meggrillezni. Csak néhány percet vesz igénybe a barack átsülése, amely aztán varázslatos ízt adhat desszertjeidnek. Tudtad, hogy akár otthonodban is elkészíthetsz egy egzotikus gyümölcskülönlegességet?

Padlizsán. – Talán az egyik legízletesebb grillezett étel, amely a köztudatban él. Vágjuk szeletekre a zöldséget (nem szükséges meghámozni), a kapott egységeket mártsuk olívaolajba, majd ízlés szerint szórjunk rá sót és borsot. Tíz percet hagyjuk állni a tűzön, majd hagyd, hogy ízvilága a mediterrán tengerek varázsát adja vissza neked.

Tojás. – Ha nem zavar az ételek kinézete, akkor akár natúron is grillezheted a tojásokat, amely nem több mint 15 percet vesz igénybe. Ellenkező esetben végy elő egy muffinak sütésénél alkalmatos tepsit és egyesével helyezd bele a tojásokat, majd tedd azt a tűzre, s hagyd állni pár percig.

grill-grilledpizzasandpiadinascomCukkini. – Más nyári zöldségek mellett, mint a paprika vagy a tök, a cukkini is finom grillezve. Szeleteld fel, majd kend át olívaolajjal a kapott részeket. 5-10 perc az elkészülési idejük, attól függően, hogy mekkora szeletekről van szó. Köretként briliáns.

Paradicsom. – Vágd ketté a paradicsomot, amely akár egy ízletes koktélparadicsom is lehet, és hatvan másodpercre helyezd a grillsütőre. Bánj óvatosan vele, mert ha túl sokáig sütöd, akkor elveszíti az összes levét. Szendvicseknek nagyon jó ízt ad.

Pizza. – Mi sem könnyebb, mint a kész tésztára feltétet szórni, berakni egy tepsibe, lefedni alufóliával, majd a grillsütőre helyezni? A paszta megbarnul, a sajt megolvad. Lehetetlen elrontani, mégis mindenki szereti.

Kenyér. – Felejtsd el az ósdi szendvicseket és helyezd étked a tűzrácsra. Mindenféle cipót lenyűgöző zamattal lát el.

Gomba. – Csiperke, őzlábgomba, igazi és szarvasgomba. Utóbbi szedése ugyan   tanfolyamhoz kötött, de imádjuk, s grillezetten szinte ellenállhatatlanok. Vigyázz, hogy a kisebb darabok ne essenek be a rácson. Olívaolajosan süsd 2-3 percig.

Sajt. – Az üzletekben ugyan lehet grillezett sajtot kapni, ám a friss, otthon készült árunál sosincs jobb. És valljuk meg: pofonegyszerű felszeletelni, majd várni, hogy enyhén pirosra süljön.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek