Kápráztassuk el vendégeinket rózsa formájú almás pitével!
Bár sokan azt vallják, az almás pite receptje kőbe van vésve, akad azért olyan változata is, amely a kuriózumok közé tartozik. Almás pite rózsa formában? Igen!
Ráadásul elkészítése sem bonyolult. Mi 6 rózsához, azaz rózsa formájú almás pite szelethez adunk kedvcsináló receptet.
Hozzávalók
1 darab fagyasztott leveles tészta lap (ennek a „kiengedéséhez” 20-30 perc kell, de aki a saját tésztájában jobban bízik, az maga is elkészítheti)
2 darab piros héjú alma
fél citrom leve
1 evőkanál liszt
3 evőkanál barack lekvár
fahéj ízlés szerint
porcukor a díszítéshez
Elkészítése
1. Vágjuk félbe, magozzuk ki, majd vágjuk vékony szeletekre az almát.
2. Öntsünk egy tálba kevés vizet, facsarjunk bele citromot, keverjük össze és tegyük bele az almaszeleteket. A tálat körülbelül 3 percre tegyük mikróba, hogy az alma lágyuljon.
3. Bontsuk ki a leveles tésztát, a nyújtódeszkát hintsük be liszttel és nyújtsuk ki a tésztát. Próbáljunk téglalap alakot tartani, s a nyújtás után 6 egyenlő csíkra vágjuk fel.
4. Egy kis tálba tegyünk három evőkanál sárgabarack lekvárt és két evőkanál vizet, ezt keverjük össze. Ezt is tegyük 1 percre a mikrohullámú sütőbe, hogy „tapadós” állagot kapjunk.
5. A tészta szeleteket kenjük meg a sárgabarackos zselével, és az almaszeleteket helyezzük a tésztára úgy, hogy az félig takarja be. Ízlés szerint meghinthetjük fahéjjal. A tészta másik felét ezután visszahajtjuk az almaszeletekre, majd hosszában felgöngyöljük. Ezzel készen is van a rózsa forma. Ugyanezt ismételjük meg a maradék 5 szelettel.
6. A felgöngyölt desszerteket helyezzük muffin tálcára. Ha szilikonból van a formánk, akkor nem kell megkenni, ha viszont fémből, akkor érdemes kevés olajjal bekenni.
7. Mehet a 190 fokra felmelegített sütőbe, 40-45 perc alatt készen is van. Utána 10-15 percig hagyjuk még pihenni, utána porcukorral megszórjuk, és kényeztethetjük is vendégeinket.
Az alábbi videón az elkészítés művelete is kiválóan látható: