Krumplilepény variációk és nagyi imádott cicegéje
Hívják lapcsánkának, rösztinek, tócsninak, cicegének, görhönynek és még sokféleképpen, attól függ, hogy merre járunk az országban.
Fotó: Travelo
Egy azonban biztos, hogy nem más, mint nyersen reszelt krumpli olajban kisütve. A legvalószínűbb feltételezés szerint a tótlángos névből alakulhatott ki a tócsni név, ami Magyarországon a lapcsánka név után a legelterjedtebb. Az alaprecept a legszegényesebb időket idézi, de a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni.
Bár az egyszerűbb, gyorsabb változatot csak krumplival és liszttel készítik, mi most a nagyi hagymás, szalonnás, tepertős variációját készítettük el. Melegen ajánljuk!
Hozzávalók: (4 személyre)
- 1 kg krumpli
- 20 deka liszt
- 2 deci tejföl
- 1 közepes vöröshagyma
- 5 deka tepertő vagy füstöl szalonna
- 1 csapott kiskanál só
- őrölt bors,
- Sütéshez: zsír vagy olaj
- 2 deci tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
Meghámozzuk a krumplit és tormareszelőn lereszeljük. Összekeverjük a liszttel, az apróra vágott vöröshagymával, az összevagdalt tepertővel vagy szalonnával, a tejföllel és sóval, borssal fűszerezzük.
Ha lepényként sütjük, a tepsit gazdagon kizsírozzuk, és egy centi vastagon belesimítjuk a masszát. A sütőben pirosra sütjük és tejföllel tálaljuk. Ha zsiradékban, serpenyőben sütjük, akkor forrósítsuk fel a bőséges zsírt vagy olajat. Formáljunk nagyobb, lapos pogácsákat a krumplis anyagból, így tegyük bele. A zsiradéktól lecsepegtetett pogácsákat tegyük tűzálló tálba, rétegenként tejfölözve. Forrón tálaljuk. Lehet önálló étel, de kínálhatjuk húsok mellé köretként, vagy készíthetünk hozzá mártásokat is.
fotó:Gréta konyhája
Készítsük ízlés szerinti változatban
- Almás: Az almát is lereszelve teszik a tésztába, hagyma, tojás, liszt, só, bors, szerecsendió hozzáadásával ízesítik, tejszínes snidlingmártással tálalják.
- Gombás: A nyers krumplihoz keverik a megtisztított, apróra vágott gombát.
- Gombaporral: a reszelt krumplis masszába gombaport vagy gombakrémlevesport kevernek, néhány percnyi állás után sütik ki.
- Görögös:tzatzikivel tejföl helyett.
- Húsos: Az előre elkészített, apróra vágott húsokkal, ennek hiányábantöpörtyűvel dúsítják, tejföllel, sajttal megszórva addig sütik, amíg a sajt ráolvad.
- Húsos–gombás: Az apóhúsos variációja, melyhez párolt gombát kevernek.
- Kefires: Ízlés szerint sütnek rá sonkát, tesznek rá tejfölt, sajtot, esetleg mindet egyszerre.
- Sokfűszeres: Só, bors, kakukkfű, tárkony, petrezselyem, fokhagyma, hagyma kerül a tésztába.
- Spenótos: A kisült szeletekre egy–egy kanálnyi párolt parajt, és előre elkészített tükörtojást tesznek.
- Szűzérmés: Kisütött szűzérme szeleteket csomagolnak a tésztába, majd a tésztát félbehajtva tálalják.
- Pörköltes: Gombapörkölttel vagy sima pörkölttel borítják, vagy félbehajtva töltik, de szűk lével.
- Reszelt sajtos: Tejfölbe kevernek snidlinget, petrezselymet, ezzel borítják, majd a tetejét reszelt trappista és füstölt sajt keverékével borítják.
- Töltött: Juhtúróval megtöltik, félbehajtják, tetejére kisütött füstölt szalonnát, zöldfűszert tesznek.
Forrás: Magyar néprajzi lexikon