Kreatív konyha: szilvalekváros, filézett csirkecomb
Van az úgy, hogy a házi szilvalekvár megindítja az ember fantáziáját a konyhában, és valami laktató finomság elkészítésére sarkallja: például csirkecombbal, s némi fűszerrel.
Mielőtt bárki ízlelőbimbói működésbe lépnének, lássuk a kreatív ínyencséget.
Egy kiló csirke felsőcombot fazékban csak addig főzünk, hogy a húst még fél nyersen, minél nagyobb darabokban megszabadíthassuk a bőrtől és a csonttól. A vízbe pici sót, szemes borsot és egy gerezd, zúzott fokhagymát teszünk – mert a lére a későbbiekben szükség lesz.
Közben, vagy utána egy fej apróra kockázott vöröshagymát kevés olajon megpárolunk, s ha kész, levesszük a tűzről. Ekkor hozzáadunk egy gerezd reszelt fokhagymát, két teáskanál sűrített paradicsomot, fél mokkás kanál gyömbérport, ugyanennyi fahéjat, kurkumát és koriandert, csipetnyi sót, s hozzáöntünk két deciliter húslét. Elkeverjük, visszatesszük takaréklángra, és belerakjuk a húst.
Jó tíz percnyi rotyogás után belekanalazunk 20 dekányi szilvalekvárt, s ezt finoman elkeverve még jó öt percig a lángon hagyjuk. Ezzel kész is ez a sűrű, csodálatos ízharmóniájú finomság, melyet főtt krumplival, vagy krumplipürével tálalunk.
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, 1 gereid fokhagyma, 2 teáskanál sűrített paradicsom, fél-fél mokkás kanál koriander, kurkuma, gyömbér, fahéj, 2 dl húslé, csipetnyi só, 20 dkg házi készítésű szilvalekvár.
Fokhagymaleves „előételnek”
S hogy semmi se menjen veszendőbe, s kétfogásos legyen az étkezés, percek alatt készítünk egy pompás fokhagyma levest. A maradék húslébe belezúzunk 2-3 gerezd fokhagymát, felforraljuk, s ezzel kész is az alapleves. Tányérba szedve apró kockára vágott szárított kenyeret – amely a hús készítése közben a sütőben gyorsan megpirítható – és bármilyen, kemény állagú reszelt sajtot szórunk a tetejére. Ízlés szerint meghinthetjük egy kevés apróra vágott petrezselyem zölddel.
Jó étvágyat e zamatos ízekhez!