Készítsünk pitát és töltsük meg húsvéti finomságokkal
A pita avagy lepénykenyér a vízzel elkevert lisztből sütött "kenyér" egymástól függetlenül a világ különböző pontján, sokféle néven, de hasonló alakban született meg.
Nem szeretnénk senkit lebeszélni a finom kenyérről, de gondolva az ünnepekre, talán változatossá tehetjük étkezésünket. Kenyér helyett vagy mellett választhatjuk a pitát is. Már csak azért is, mert tojás- vagy éppen sonkasalátával töltve igazán különlegessé tehetjük a húsvéti reggelit vagy éppen a vacsorát.
Először is kezdjük azzal, hogy sokan összekeverik a tortillát a pitával, pedig nem ugyanaz. A tortilla legtöbbször kukorica lisztből készül. Csak egy vékony tészta, amit feltekerve töltenek meg, mig a pitát felvágják és a belsejét töltik meg. A legfontosabb különbség a kettő között, hogy a tortilla sütőporral készül, mig a pita élesztővel készült kelt tészta.
A pita az első kenyerek és az első receptek egyike. Ezek a lepénykenyerek nem csak köretként szolgáltak, hanem feltekerve vagy félbehajtva szendvicseket készítettek belőlük. Közvetlenül fogyasztás előtt is ízesíthetőek, ugyanis ilyenkor gyakorta előfordul, hogy a kenyeret kis zsiradékon megpirítják, átmelegítik őket, esetleg a tésztába tett töltelékkel ilyenkor sütik össze.
A pitát rokona, a pizza helyett is használhatjuk. A kisebb korongokon egyedi ízvilágokat teremthetünk, minden családtagnak megalkothatjuk a maga kedvenc kis pizzáját.
A Hegyaljai Boszorkánykonyha receptjében biztosan nem csalódunk.
Hozzávalók (8 db-hoz)
50 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
2 tk só
1 tk cukor
3 dl langyos víz
2 ek olaj
Így készítettem:
1. A hozzávalókból lágy tésztát dagasztottam. Szükség szerint (a liszt minőségétől függően) kevés langyos vizet lehet még hozzá adni. Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztettem.
2. Lisztezett deszkára borítottam, 8 egyforma darabra vágtam, melyeket egyenként gömbölyítettem, majd kb. 3-4 mm vastag körökké nyújtottam.
3. A tésztát további 10 percig pihentettem. Közben a sütőt előmelegítettem 200 fokosra.
A nyers pitákat nagy sütőlemezre tettem (egyszerre 4 db fért rá), majd kb. 10 perc alatt készre sütöttem.
Maradék sült hússal, bármilyen zöldséggel, majonézzel és ízlés szerint bármivel tölthető.
Igazi görög gyros receptet itt találtok.