Készíts házilag fűszervarázst!
A nálunk provanszi fűszerkeverék néven ismert Herbes de Provence-ot alkotó összes mediterrán fűszernövény megtermelhető bizonyos adottságok mellett.
A kertben, erkély- vagy ablakládában is szépen fejlődnek ezek a növények. Nézzük meg az alábbiakban jellemzőiket!
Kakukkfű: alacsony növésű, lila virágú, nálunk is honos. Kopár karsztos réteken, kőfalak réseiben vadon is terem.
Rozmaring: déli fal előtt védett fekvésben sok helyen bokorrá nő. Nálam eddig még bent sem, de most egy szabadban nagyra nőtt bokorról szedett saját dugványból próbálom honosítani – úgy tűnik ez sikerrel jár, bár még elég soványka.
Csombor, borsikafű: én Erdélyből ismertem – ott leginkább káposztaételekbe, vagy savanykás levesekbe használják és nagyon meglepett, hogy ez is a provanszi fűszerkeverék egyik alkotóeleme. Nem évelő ugyan, de olyan sok magot hullajt el, hogy tavasszal az összes környékén lévő cserépben az ő bébijei kelnek ki, csak választani kell, melyiket tartjuk meg.
Zsálya: szőrös szürkés levelei erős aromájúak, vigyázni kell a használatával, a hajtáscsúcsokat érdemes visszacsípni akkor jobban bokrosodik.
Babér: a Földközi tenger vidékén fává nő, nálunk is, de csak konténeres növényként tartható. Ha télen hűvös, de világos helyet biztosítunk neki (pl. napos de fűtetlen lépcsőház) nagyra megnő.
Majoránna, oregano: ugyanazon növény vad és szelidített változata. Kis kerek levelei - bármilyen hideg volt is a tél - tavasszal kihajtanak.
A rozmaring, a kakukkfű, a csombor vagy a levendula virágládába ültetve sem igényel napi öntözést, mivel keskeny leveleik alig párologtatnak. A zsályával és levendulával együtt nagyobb cserépben, vagy ládában kint is áttelelnek, ha déli fekvésbe ültetjük őket és nyáron a túllocsolást elkerüljük. Ősszel-télen arra kell vigyázni, hogy a gyökerük ne fagyjon át és a tövüknél ne álljon meg az eső vagy a hólé.
A mediterrán növények illata akkor lesz intenzív, ha tűző napra jó vízelvezetésű és nem túl tápanyagdús földben élnek. Árnyékban megnyúlnak, kifakulnak és nem teljesedik ki az aromájuk.
Egyszerre csak a levelek maximum 10 %-t vágjuk le, mert akkor tud jól regenerálódni a növény. A friss felhasználáson kívül szárítva mindegyik jól tárolható, sőt az oregano és a majoranna aromája erősebb is szárítva.
Ha provanszi ízt akarsz házilag keverni, akkor a szárított és összemorzsolt fűszernövényeket ilyen arányban használd: 1 evőkanál oregano vagy majoránna, 1 evőkanál kakukkfű, 1 evőkanál csombor, fél evőkanál rozmaring, 1 evőkanál bazsalikom, 1 evőkanál zsálya, 1 babérlevél, fél evőkanál levendulavirág.