Jóságos citromfüves receptek

18 ápr. 2012 Fekécs Edit

A citromfű élettani hatásairól és felhasználási módjairól már korábban beszámoltunk. Most egy-két könnyen elkészíthető receptet osztunk meg veletek.

Először is két aromaterápiás csoda.

Mint már tudjuk, az igazi citromfűolaj az aromaterápia legismertebb olajai közé tartozik. Nagyon sokoldalú, de a bőrön óvatosan kell használnunk, mert irritálhatja azt. Antivirális, nyugtató, görcsoldó, lázcsillapító s ösztönzően hat a szellemre.

citromfu-bionaturabloghu











Frissítő spray

Összetevők:

  • 4-4 csepp citromfű-, grapefruit-, mandarin-, narancs-, citrom-illóolaj
  • 20 ml alkohol
  • 80 ml desztillált víz vagy citromfű hidrolátum

Elkészítés: Tegyük a szóró flakonba az alkoholt és csepegtessük hozzá az illóolajakat. Keverjük, rázzuk össze, majd hígítsuk az egészet vízzel: valóságos citruskert illattal telíti környezetünket. Használhatjuk légfrissítőként és testpermetként egyaránt. Az utóbbinál vigyázzunk a magas citrustartalom miatt, napozáskor pedig leginkább kerüljük.

Citromfűbalzsam

Összetevők:

  • 25 csepp citromfű illóolaj
  • 20ml citromfű-hidrolátum
  • 10ml aloe vera
  • 10ml jojoba viasz
  • 20g méhviasz
  • 50g sheavaj

Elkészítés: A méhviaszt olvasszuk fel majd a többi összetevővel, kivéve az illóolajat, hevítsük azonos hőmérsékletre (40-60 fok) majd kézi mixerrel dolgozzuk össze. A végén adjuk hozzá az illóolajat.

A balzsam nyugtatja, ápolja a bőrt, bizonyítottan jól használható irritált bőrfelületre, sebek, herpeszek, rovarcsípések kezelésre.

És most jöjjenek az ételreceptek.

Citromfüves spárga

Hozzávalók:

  • Két evőkanál olvasztott vaj
  • Két evőkanálnyi vékonyra szeletelt citromfű
  • Két teáskanálnyi friss apróra szelt koriander
  • Só és bors ízlés szerint
  • Körülbelül 30 db spárgafej

Elkészítés: Tedd a serpenyőbe a vajat, a citromfüvet, a koriandert és a fűszereket. Hagyjuk sisteregni, amíg a gyógynövények megpuhulnak. Eközben tedd a spárgát egy tányérra. Ha kész a szósz, akkor szitáljuk át egy szűrővel, mielőtt tálalnánk. Öntsük nyakon a spárgafejeket. Fogyaszthatjuk birkával, libával egyaránt.

Banán eperrel és citromfűvel

Hozzávalók:

  • 6-8 szeletelt banán
  • Egy negyed csésze barnacukor
  • 8-10 levél apróra vágott citromfű
  • Egy evőkanál rum, vagy brandy
  • Friss eper

Elkészítés: Kenjünk ki vajjal serpenyőnk alját, majd lassú tűzön helyezzük bele banánszeleteinket. Ezután adjuk hozzá a cukrot, majd jól keverjük el. Utána jöhet a rum, majd citromfű. Végül hirtelen mozdulattal öntsük a serpenyőbe az epret, majd találjuk forrón önmagában, vagy fagylalttal.

Citromfüves-mézes keksz

Hozzávalók:

  • 1 csésze vaj
  • 1 csésze méz
  • 3 tojás
  • 3 csésze liszt
  • 1 evőkanál tej
  • 2 teáskanál citromlé
  • 4 csomó apróra vágott citromfű

Elkészítés: Keverjük össze a vajat, a mézet és a tojásokat egy edényben. Miután csomómentessé varázsoltuk, adjuk hozzá a maradék hozzávalókat. Kanál segítségével formáljuk a masszát keksz alakúra egy tepsiben, majd 8-10 percre 190 fokon helyezzük a sütőbe.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek