Jóságos citromfüves receptek
A citromfű élettani hatásairól és felhasználási módjairól már korábban beszámoltunk. Most egy-két könnyen elkészíthető receptet osztunk meg veletek.
Először is két aromaterápiás csoda.
Mint már tudjuk, az igazi citromfűolaj az aromaterápia legismertebb olajai közé tartozik. Nagyon sokoldalú, de a bőrön óvatosan kell használnunk, mert irritálhatja azt. Antivirális, nyugtató, görcsoldó, lázcsillapító s ösztönzően hat a szellemre.
Frissítő spray
Összetevők:
- 4-4 csepp citromfű-, grapefruit-, mandarin-, narancs-, citrom-illóolaj
- 20 ml alkohol
- 80 ml desztillált víz vagy citromfű hidrolátum
Elkészítés: Tegyük a szóró flakonba az alkoholt és csepegtessük hozzá az illóolajakat. Keverjük, rázzuk össze, majd hígítsuk az egészet vízzel: valóságos citruskert illattal telíti környezetünket. Használhatjuk légfrissítőként és testpermetként egyaránt. Az utóbbinál vigyázzunk a magas citrustartalom miatt, napozáskor pedig leginkább kerüljük.
Citromfűbalzsam
Összetevők:
- 25 csepp citromfű illóolaj
- 20ml citromfű-hidrolátum
- 10ml aloe vera
- 10ml jojoba viasz
- 20g méhviasz
- 50g sheavaj
Elkészítés: A méhviaszt olvasszuk fel majd a többi összetevővel, kivéve az illóolajat, hevítsük azonos hőmérsékletre (40-60 fok) majd kézi mixerrel dolgozzuk össze. A végén adjuk hozzá az illóolajat.
A balzsam nyugtatja, ápolja a bőrt, bizonyítottan jól használható irritált bőrfelületre, sebek, herpeszek, rovarcsípések kezelésre.
És most jöjjenek az ételreceptek.
Citromfüves spárga
Hozzávalók:
- Két evőkanál olvasztott vaj
- Két evőkanálnyi vékonyra szeletelt citromfű
- Két teáskanálnyi friss apróra szelt koriander
- Só és bors ízlés szerint
- Körülbelül 30 db spárgafej
Elkészítés: Tedd a serpenyőbe a vajat, a citromfüvet, a koriandert és a fűszereket. Hagyjuk sisteregni, amíg a gyógynövények megpuhulnak. Eközben tedd a spárgát egy tányérra. Ha kész a szósz, akkor szitáljuk át egy szűrővel, mielőtt tálalnánk. Öntsük nyakon a spárgafejeket. Fogyaszthatjuk birkával, libával egyaránt.
Banán eperrel és citromfűvel
Hozzávalók:
- 6-8 szeletelt banán
- Egy negyed csésze barnacukor
- 8-10 levél apróra vágott citromfű
- Egy evőkanál rum, vagy brandy
- Friss eper
Elkészítés: Kenjünk ki vajjal serpenyőnk alját, majd lassú tűzön helyezzük bele banánszeleteinket. Ezután adjuk hozzá a cukrot, majd jól keverjük el. Utána jöhet a rum, majd citromfű. Végül hirtelen mozdulattal öntsük a serpenyőbe az epret, majd találjuk forrón önmagában, vagy fagylalttal.
Citromfüves-mézes keksz
Hozzávalók:
- 1 csésze vaj
- 1 csésze méz
- 3 tojás
- 3 csésze liszt
- 1 evőkanál tej
- 2 teáskanál citromlé
- 4 csomó apróra vágott citromfű
Elkészítés: Keverjük össze a vajat, a mézet és a tojásokat egy edényben. Miután csomómentessé varázsoltuk, adjuk hozzá a maradék hozzávalókat. Kanál segítségével formáljuk a masszát keksz alakúra egy tepsiben, majd 8-10 percre 190 fokon helyezzük a sütőbe.