Ízkavalkád Palócföldről: herőcétől a gancáig
A hagyományos palóc konyha sok jóízű meglepetést tartogat. Minden ínyencnek ajánljuk figyelmébe! Jó étvágyat hozzá!
Ganca
Hozzávalók: 1 kg krumpli, kb. 1/2 kg liszt, só, zsír
Elkészítése: A krumplit megfőzzük, mikor kész beletörjük a vízbe, amibe főztük és hozzákeverjük a lisztet. Amikor összeáll kiszaggatjuk és forró zsíron megpirítjuk. Tetszés szerint pirított hagymával, tejföllel, túróval tálaljuk.
Krumpli laska
Hozzávalók:1 kg főtt krumpli, 60 dkg liszt, só
Elkészítése: A krumplit megfőzzük, krumplinyomón átnyomjuk, majd gyúrótáblára hagyjuk hűlni. Összegyúrjuk a liszttel és a sóval, rudat formálunk belőle. A rúdból darabokat vágunk le, melyeket kb. 15 cm sugarú vékony körré nyújtunk. A masina tetején, vagy gázlapon mindkét oldalát megsütjük, és olvasztott zsírral megkenjük. Lekvárral vagy túróval, tejföllel ízesíthetjük.
Tócsni
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 3-4 gerezd fokhagyma, vagy fokhagymakrém, 4-5 evőkanál liszt, 1 db tojás, olaj, bors, só, ételízesítő
Elkészítése: A krumplit lereszeljük, a fokhagymát fokhagyma présen beletörjük, hogy ne legyen darabos. Hozzá tesszük a lisztet, tojást és ízlés szerint borssal, sóval és pici ételízesítővel ízesítjük, majd jól összekeverjük. A felhevített olajba nagyobb kanállal adagoljuk, egy picit ellapítjuk, formázzuk, és jól átsütjük.
Herőce
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 2 db tojás, 1 l olaj, 1 mokkáskanálnyi só
A tészta tetejére: 30 dkg cukor, pici fahéj
Elkészítése: A tésztához valókat összegyúrjuk, pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk, derelyevágóval kockákra vágjuk. Nem túl forró olajban kisütjük. A forró herőcét fahéjas porcukorral megszórjuk.
Malomkalács
(A leírt mennyiségből 100-120 malomkalács készíthető)
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2-3 evőkanál cukor (tetszés szerint), 1 mokkáskanál só, 2 csomag vaníliás cukor, 1 dl olaj, 0,5 l tej, 0,5 l víz
Elkészítése: A tésztához valókat összekeverjük, egy kicsit sűrűbb lesz, mint a palacsinta tészta. Evőkanállal rakjuk meleg malomkalács sütővasba. Tetszés szerint lehet még ízesíteni őrölt mákkal, darált dióval, fahéjjal.
Palóc gulyás
Hozzávalók: 30 dkg zöldbab, 30 dkg krumpli, 15 dkg füstölt kolbász, 25 dkg disznóhús, 25 dkg marhahús, 2 dl tejföl, 2 dl tej, 2 db erőleveskocka, 1 gerezd fokhagyma, 1 csipet kakukkfű, só, bors, köménymag, majoranna, pirospaprika
Elkészítése: A kétféle húsból pörköltet készítünk a fűszerekkel: só, bors, majoranna, pirospaprika, köménymag, kakukkfű. A forró vízbe beletesszük a leveskockát, utána a zöldbabot, majd belevágjuk a kolbászt. Amikor a bab már félig megfőtt, hozzátesszük a krumplit. Amikor a pörkölt kész, hozzáöntjük az elkészült leveshez. Rántást készítünk, amibe fokhagymát, pirospaprikát teszünk, felengedjük tejjel, majd ráöntjük a tejfölt és jól összeforraljuk.
Krumpli lángos
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 1/2 dl olaj, 1 db tojás, 2 dl tej, 2 dl víz, 2 dkg élesztő, 1 csipet só
Elkészítése: Az élesztőt a langyos tejben és vízben felfuttatjuk, bedagasztjuk, és kelesztjük. Ha megkelt, két részre osztjuk. Egyiket a kizsírozott tepsi aljára tesszük, a másikat a töltelék tetejére.
Hozzávalók a töltelékhez: 70 dkg hámozott krumpli, 10 dkg zsír, só, bors
Elkészítése: A hámozott krumplit megfőzzük és áttörjük. A zsíron egy nagy fő hagymát megpárolunk, rátesszük a krumplit, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Langyosra hűtjük, és a tészta közepébe kenjük. A tészta tetejét egy kicsit villával megszurkáljuk. Ha megsült, a tetejét zsírral megkenjük, és lehet fogyasztani. Melegen nagyon finom.
Görhe (Kukorica lepény)
Hozzávalók: 30 dkg kukoricaliszt, 1/2 csomag sütőpor, 4 db tojás, 1 dl olaj, 1 dl víz
Elkészítése: A tojásokat a porcukorral simára keverjük, majd folyamatos kevergetéssel hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, az olajat, a vizet és ezeket is jól elkeverjük szép simára. A kilisztezett, kizsírozott tepsibe beleöntjük, és előmelegített sütőben, lassú tűzön kb. 1 óráig sütjük.
Pampuska
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 db tojás, pici só, 2 ek. porcukor, 3 dkg cukros tejben felfuttatott, élesztő, 8 dkg olvasztott vaj (vagy margarin), 2 ek. rum, 1/4 liter tej, vaníliás cukor, olaj a sütéshez
Elkészítése: A cukros langyos tejben felfuttatott élesztőt fakanállal összedolgozzuk a tojássárgákkal, hozzáadjuk a lisztet, apránként az olvasztott vajat, a cukrot, a rumot, a tejet és a sót. Nagyon alaposan kidolgozzuk, míg a massza el nem válik a fakanálról és hólyagosodni nem kezd. Ezután letakarva hagyjuk megkenni, utána gyúródeszkán hüvelykujj vastagságúra kinyújtjuk, lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva ismét kelni hagyjuk, míg duplájára dagad. Közepét ujjunkkal kissé benyomkodjuk, és forró olajba kisütjük. Először fedő alatt süssük, utána fordítás után fedő nélkül, kiszedjük szűrőkanállal és vaníliás porcukorral megszórjuk. Ebből az adagból kb. 25 darab fánk lesz. A jó fánk sikerének a titka, hogy a helyiséget, az összes hozzávalót, alapanyagot és eszközt egyaránt melegen tartsuk. Különösen fontos, hogy a tészta meg ne fázzon. Barackízzel vagy szilvalekvárral fogyasszuk.