Így készíts fűszersót az újhagyma zöld szárából
Könnyen elkészíthető, sokoldalúan felhasználható és kiváló, szárított fűszersót készíthetünk az újhagyma szárából. Vétek lenne kidobni!
Azt régóta tudjuk, hogy az újhagyma szára frissen, finomra vágva nagyon jó ízt ad például a körözöttnek, szendvicsvajnak, salátáknak.
Mélyhűtőben, zacskóban is eláll
Ha éppen a téli hónapokban tojásrántottát vagy rántottás szendvicset készítünk, ollóval fagyottan beleszeleteljük a serpenyőbe, megfuttatjuk olajon, jöhet rá a tojás – és máris a tavaszban-nyárban érezzük magunkat. Használhatjuk minden főételhez, mely igényli a hagyma ízét – a maradékot pedig visszatesszük a mélyhűtőbe.
De vajon hányan tudják, hogy az újhagyma szára egyszerűen megszárítható, így a téli hónapokban is élvezhetjük a nyár ízét. Hogyan szárítsuk? Karikára szeljük, szellős helyen, félárnyékban szárítjuk. Ha megszáradt bármilyen házi praktikával – például mozsárban – porrá törjük. Mennyiségéhez viszonyítva egyharmadnyi sóval összekeverjük, és mehet is a kis üvegbe, üvegekbe.
Mindenbe, amibe hagymát tennénk jól használható, természetesen szendvicsek fűszerezésére is. Az újhagyma fűszersó lágyabb ízű a frissen pucolt vöröshagymánál: ha főzünk vele, elég a „hajrában” megszórni vele az ételt.