Hogyan készítsünk almaecetet?

07 jan. 2012 Fekécs Edit

almaecetreceptAz almaecet mindazokat az ásványi anyagokat tartalmazza, amelyek az almában megtalálhatók. Így igen gazdag káliumban, foszforban, kalciumban, vasban.  
Az almaecet klórt, nátriumot, magnéziumot, ként, fluort, valamint szilíciumot is tartalmaz. Ezen túlmenően pikáns és enyhe fűszerezettsége igen finom ízt kölcsönöz az ezzel készített salátáknak.
A boltban kapható, iparilag tisztított, ülepített almaecetnek csak töredéke tartalmaz ásványi anyagot a házilag készítetthez képest.

Almaecet készítése házilag:

2 kg szeletekre vágott, vagy lereszelt almát (hullott alma, almahéj is lehet) tegyük egy ötliteres üvegbe.2 liter vizet forraljunk fel 20 dkg cukorral. Ha kissé kihűlt, öntsük rá az almára, tetejére tegyünk 1 szelet kenyeret. Vászonruhával kössük le, és állítsuk az üveget meleg helyre. 10 napig érleljük, többször  keverjük meg, majd szűrjük le. Ahány liter lé lesz, annyiszor 10 dkg cukrot kell ráönteni. Néhány nap múlva forrni kezd. Négy hétig kell tovább erjeszteni, a tetején előbb vékony, majd mind jobban vastagodó hártya képződik (ez az ecetágy) ha letisztult, lefejtjük, üvegekbe töltjük. Tartósítószer nem kell rá!
Minél tovább hagyjuk állni, annál erősebb lesz az ecet. Ha az ecetet már mind leöntöttük róla, az ecetágyra tehetünk ismét egy kevés szeletelt almát, almahéjat, cukrot és öntsük fel langyos vízzel. Így állandóan lesz ízes almaecetünk.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek