Hibiszkusztea: jótékony hatások, csodálatos íz
Amikor meghalljuk a hibiszkusz nevét, valószínű, hogy egy gyönyörű keleti jelenet jut az eszünkbe, és nem véletlenül: a szép virág Ázsiából származik.
A hibiszkusz Kínában egyaránt jelképezi a hírnevet és a gazdagságot.
Amit viszont már kevesebben tudunk, hogy a hibiszkusz virága a világ számos részén a diéta része. Ez sem véletlen, hiszen fantasztikus íze mellett számtalan egészségügyi hatása van.
Egyebek között szabályozza a koleszterinszintet - hasonlóan a robosztus vörösborhoz, ami köztudottan sok antioxidánst és bioflavonoidokat tartalmaz -. A hibiszkusz teáról is bebizonyosodott, hogy hasonló tulajdonságai miatt alternatív lehetősége lehet a vörösbornak. Kimutatták azt is, hogy javítja a szív egészségét.
Tanulmányok igazolják, hogy a hibiszkusz hatékonyan csökkenti a vérnyomást. A rendszeresen ilyen teát fogyasztók között 7,2 ponttal csökkent a szisztolés értékük.
Gazdag C-vitamin tartalma miatt hatásos lehet megfázás esetén, de erősíti az immunrendszert, és hasznos az influenza megelőzésében is.
A hibiszkusz stresszoldó vitaminokat tartalmaz, melyek biztosítják a kiegyensúlyozott, nyugodt hétköznapokat, és segítenek a depresszió megelőzésében.
Vizelethajtó: javítja a húgyhólyag működését, a bélrendszeri problémákat is enyhíti, így segít a fogyásban.
A hibiszkusz jótékony hatásait csak az íze múlja felül, mely télen-nyáron igazi élmény.
Az alábbi recept összetevői erősítik a hibiszkusz előnyös tulajdonságait, így akár az év minden napján érdemes fogyasztani.
Hozzávalók
2 liter víz, 2 evőkanál hibiszkusz, 1/3 csésze méz (elhagyható), 1/2 kávéskanál fahéj, 1/2 kávéskanál gyömbérpor vagy 1 vékony szelet gyömbér, 1-2 db szegfűbors.
Elkészítése
Forraljuk fel a vizet az összes hozzávalóval, kivéve a hibiszkuszt és a mézet. A felforrt „vízzel” öntsük le a hibiszkuszt, fedjük le és hagyjuk állni 15-20 percig. Szűrjük át egy kancsóba, majd a legvégén, ha szükséges, adjuk hozzá a mézet. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható és finom.
Kellemes kortyolgatást kívánok!