Háziasszonyoknak: mennyi az annyi?
Kezdő háziasszonyoknak, de még a gyakorlóknak is gondot okoz néha, a recepteket olvasva, hogy mennyi az a csipet, az egy bögre, vagy a csapott evőkanál.
Előrelátó háziasszony a konyhaszekrény belsejére felragaszt egy táblázatot, ami mindig kéznél van, a mértékegységekről és az egy főre számítandó alapanyag mennyiségekről. Így pont annyit főzünk, amennyit szeretnénk és akkor sem esünk kétségbe, ha elromlik a konyhamérlegünk, vagy eltörjük kedvenc mérőedényünket. Kanál, bögre, csésze mindig kéznél van. Nézzük át, miből mennyi az annyi? Természetesen ezek körülbelüli értékek. Ha ügyesek vagyunk, kijelölünk egy kanalat, egy bögrét és egyszer elvégezzük a mérést, mert a mértékül vett eszközök mérete is lehet eltérő.
Általánosságban azt mondjuk:
1 merőkanál 65 ml
1 evőkanál 15 ml
1 kiskanál 5 ml
1 mokkáskanál 2 ml
1/2 teáskanál 2,5 ml
1 teáskanál 5 ml
|
1 csapott mokkáskanálnyi |
1 csapott kávéskanálnyi |
1 csapott evőkanálnyi |
1 púpos evőkanálnyi |
Liszt |
1,5 dkg |
2,0 dkg |
||
Só |
1,0 dkg |
1,5 dkg |
||
Cukor |
1,5 dkg |
2,0 dkg |
||
Zsír |
2,5 dkg |
|||
Olaj |
2,0 dkg |
|||
Zsemlemorzsa |
1,2 dkg |
|||
Vaj |
2,5 dkg |
|||
Búzadara |
1,5 dkg |
|||
Citromsav |
2 g |
Nézzük a másik bizonytalanságot, mit takar a csésze, bögre, pohár, mint mennyiség.
Pohár 2 dl
Csésze 2,5 dl
Bögre 5 dl
1 levesestányér a belső karimáig 2,5 dl
1 csésze cukor |
225 g |
1 csésze vaj |
225 g |
1 csésze zsemlemorzsa |
50 g |
1 csésze apróra vágott mogyoró |
175 g |
1 csésze kókuszreszelék |
75 g |
1 csésze liszt |
150 g |
1 csésze barna cukor |
175 g |
1 csésze méz |
350 g |
1 csésze rizs nyersen |
200 g |
1 csésze szárított gyümölcs |
175 g |
1 csésze (2,5 dl) dió (nem őrölt) |
13-15 dkg |
1 bögre bab |
30 dkg |
1 bögre rizs |
25 dkg |
1 bögre kukoricaliszt |
20 dkg |
1 bögre (5 dl) dió (nem őrölt) |
27-30 dkg |
1 dl liszt |
5 dkg |
1 dl búzadara |
7 dkg |
1 liter liszt |
65 dkg |
Egyéb, a receptekben olvasható mértékegységek
Késhegynyi fűszerpaprika, bors |
0,2 dkg |
Késhegynyi só, liszt, cukor |
0,5 dkg |
Diónyi zsír, vaj, margarin |
2 dkg |
tojásnyi zsír, vaj, margarin |
5 dkg |
10-12 közepes burgonya |
1 kg |
1 nagyobb fej káposzta |
1 kg |
8-10 közepes alma |
1 kg |
1 nagyobb fej kelkáposzta |
1 kg |
1 marék savanyú káposzta |
35 dkg |
1 marék sóska |
10-15 dkg |
Ne feledjük, az ételkészítés lényege a helyes arányok megtalálása. Jó főzést-sütést mindenkinek.