Házi kenyér magvakkal és aszalt gyümölcsökkel
Hagyományos házi kenyér magvakkal és aszalt gyümölcsökkel! Ízletes és ráadásul adalékanyagot sem tartalmaz. Érdemes kipróbálni, igazi mennyei finomság!
Hozzávalók
6 dl langyos víz, 3 evőkanál olívaolaj, 1 kg teljes kiőrlésű liszt, 5 dkg napraforgómag apróra vágva, 15 dkg dió vagy mogyoró ízlés szerint, 5 dkg aszat gyümölcs, 1 1/ 2 teáskanál só,
1/2 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő
Elkészítése
Keverjük össze az összetevőket, a lisztet, az olajat, sót és a cukrot. A langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt és adagoljuk lassan a tésztához és dagasszuk össze. Hagyjuk a tésztát pihenni lefedve 20 percig, majd gyúrjuk simára. Mikor a tészta megemelkedik, újra dagasszunk rajta és utána lefedve hagyjuk pihenni 2 órát.
Utána óvatosan dolgozzuk össze a magvakkal és aszalt gyümölcsökkel, majd tegyük a kivajazott kenyérsütő formába.
Süssük a kenyeret előmelegített 200 ° C-os sütőben 40-45 percig, a tetejét kenegessük közben vízzel.
Elkészítési idő: 60 perc (+ a kelesztés)
Forrás: magzsola.hu