Hagyma és cukkini: az ellenállhatatlan eledelek alapanyagai

16 júl. 2012 Vaskor Máté

karamellizalthagyma-care2A nyár lehetőséget kínál arra, hogy friss zöldségből készült ételeket együnk. A karamellizált hagyma s a parmezán sajtos cukkini jó választás lehet.

A népi elmélet úgy tartja, hogy mindig azt kell ennünk, amit a természet éppen megad számunkra. Nos, ezekben a hetekben nincs hiányunk sem hagymából, sem cukkiniból. E két finom zöldségnek csak kevés elkészítési módja közismert. Előbbit magában szinte sosem, utóbbit pedig vagy rakottan, vagy sütve fogyasztjuk.

Mégis létezik más elkészítési módjuk is. A következő receptekről sokan még nem hallottak, de most mindenki ízlelőbimbóit lázba hozzák majd.

Karamellizált hagyma mustárszósszal

Hozzávalók: ½ csésze olívaolaj, 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál méz, 5 nagy fej hagyma

Elkészítése: Grillezhetjük éss sütőben is elkészíthetjük 170-180 fokos előmelegítéssel. Vágjuk le minél kisebb veszteséggel hagymáink végeit, majd függőlegesen nyessük ketté a zöldséget, s szélesebb oldalával felfelé rakjuk egy tálcára. A többi hozzávalót habverővel addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik, majd szétkenjük a hagyma tetején. Ezután helyezzük a sütőbe, vagy a grillrácsra 30 percig, majd az idő lejártával tegyünk még rá szószt, s vegyük fel 200 fokra a sütő hőmérsékletét. 20 perccel később tálalhatjuk az ínyencséget.

grillcukkini-bonappetit_comSült cukkini citromos vajjal, parmezán sajttal

Hozzávalók: 6 cukkini, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál citromlé, ½ teáskanál citrombors, ½ teáskanál reszelt fokhagyma, ½ teáskanál reszelt hagyma, csipetnyi oregánó, csipetnyi só, 1 evőkanál reszelt parmezán sajt

Elkészítése: Szintén elkészíthető grillrácson is, sütőben azonban 200 fokos előmelegítést igényel. Vágjuk le a cukkini végeit, majd hosszában felezzük el azokat. Ha kész, akkor fejjel felfelé helyezzük serpenyőbe. Ezután tegyük a tálba a többi hozzávalót – a parmezán sajton kívül -, a vajat pedig olvasztott állapotban. Habverővel keverjük csomómentesre. Várjuk meg, míg kihűl, majd egyenletesen kenjük szét a cukkinin. Szórjuk meg parmezánnal, majd helyezzük a sütőbe nagyjából 20 percig, amíg enyhén megbarnul.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek